Videospeler inladen...

Chinese telecomgigant Huawei mag in beperkte mate meedoen bij uitbouw 5G in Verenigd Koninkrijk

De Chinese telecomgigant Huawei mag -weliswaar in beperkte mate- meewerken met de uitbouw van het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. 5G is het supersnelle mobiele internet van de toekomst. De Britse beslissing is opvallend, want de Verenigde Staten hadden er eerder op aangedrongen om niét met Huawei in zee te gaan. De VS heeft al ontgoocheld gereageerd.

Huawei, voor de Britse nationale veiligheidsraad weliswaar een "leverancier met een hoog risico", mag meedoen aan de uitbouw van het 5G-netwerk, maar de Britse regering legt het Chinese bedrijf wel beperkingen op. Huawei mag enkel 35 procent van "de niet-gevoelige installatie" leveren en wordt uitgesloten van de kernelementen voor 5G- en gigabitnetwerken. De Chinezen worden helemaal geweerd van gevoelige locaties zoals nucleaire sites en militaire basissen.

"En er is in het Verenigd Koninkrijk ook een speciaal agentschap dat belast zal zijn met het schaduwen van Huawei", zegt correspondente in Londen Lia van Bekhoven ook.

Waarom Huawei toch niet helemaal wordt uitgesloten? "Omdat premier Boris Johnson wil dat het Verenigd Koninkrijk internationaal een koploper blijft, of wordt, op het gebied van telecommunicatie. Dat betekent een snelle aanleg van 5G. En er is gewoon niemand die zo'n klus aankan, of het goedkoper kan doen dan Huawei. Bovendien was Huawei al betrokken bij de aanleg van de vorige technologie 4G, en de volgende stap staat daar niet helemaal los van." 

VS ontgoocheld

De Verenigde Staten, die vrezen voor Chinese spionage, hadden druk uitgeoefend op Londen om niét in zee te gaan met Huawei, en reageren nu ontgoocheld. "Er is geen veilige optie om onbetrouwbare leveranciers welk deel dan ook te laten controleren van een 5G-netwerk", zegt een regeringsbron in een reactie. "We kijken ernaar uit om met het Verenigd Koninkrijk te werken naar een resultaat waarbij componenten van onbetrouwbare leveranciers worden uitgesloten van 5G-netwerken."

"De Amerikaanse president Donald Trump heeft er eerder al mee gedreigd dat hij minder inlichtingen zal delen met Londen als Huawei een contract krijgt", zegt Lia van Bekhoven. "Hij heeft ook al aangegeven dat een handelsovereenkomst, waar Londen om zit te springen na de brexit, onder die omstandigheden moeilijker zal worden. Maar of het zo'n vaart zal lopen, weet ik niet."

Eerder vandaag raakte al bekend dat ook de Europese Unie geen principieel verbod op samenwerking met Huawei invoert. Elke EU-lidstaat zal voor zichzelf moeten uitmaken op welke leveranciers hij een beroep doet om 5G uit te bouwen. De Verenigde Staten, Australië en Japan kozen er uit veiligheidsoverwegingen al voor om niet met Huawei in zee te gaan.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen