Informateurs al urenlang bij de koning: wellicht einde missie, maar wat nu?

Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) bevinden zich al sinds 15.30 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel. Ze komen er het eindverslag van hun informatieopdracht afgeven, waarbij ze er niet in zijn geslaagd om een doorbraak te bereiken. De beraadslagingen over wat nu moet gebeuren, duren blijkbaar lang, want de audiëntie ten paleize loopt uit.

Bouchez en Coens hebben zeven weken lang geprobeerd, maar het heeft niets opgebracht. Het water tussen N-VA en PS, de grootste partijen ten noorden en ten zuiden van de taalgrens, is nog altijd te diep.  De opdracht van Bouchez en Coens lijkt op een eindpunt te zijn beland.

Intussen wachten we al urenlang op de beslissing van de koning over wat er nu moet gebeuren. "Dat wijst erop dat de toestand ernstig is", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "Het Journaal".

Hoe kan de vicieuze cirkel worden doorbroken waarin we na de verkiezingen van mei vorig jaar zijn beland? Wie krijgt de ondankbare taak om een nieuwe poging te wagen? Veel politici lijken het zelf ook niet meer te weten. Moet N-VA-voorzitter Bart De Wever het veld in worden gestuurd of is die bij voorbaat al veroordeeld om te mislukken? Moet de koning de hulp inroepen van een ancien als Patrick Dewael (Open VLD) of Herman Van Rompuy (CD&V)? Of moet hij het gaan zoeken bij kersverse politici als SP.A-voorzitter Conner Rousseau (SP.A), zoals Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) heeft geïnsinueerd? Of moeten er toch nieuwe verkiezingen komen, zoals Vlaams Belang eist?

Bekijk hier de analyse van onze politiek journalist Bart Verhulst aan het koninklijk paleis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen