Videospeler inladen...

Na opvallend lang gesprek: informateurs krijgen dan toch nog een week extra na hun verslag bij de koning

Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) hebben van koning Filip een week extra gekregen om uit te zoeken welke partijen in aanmerking kunnen komen voor de formatie van een nieuwe federale regering.

Paars-geel, of misschien dan toch paars-groen of Vilvaldi (paars-groen plus CD&V)? Het onmogelijke dilemma dat de Wetstraat nu als sinds mei vorig jaar in de ban houdt, heeft nu ook Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) parten gespeeld: na zeven weken gepalaver, wikken en wegen zijn de informateurs niet geslaagd in hun missie.

We zullen in alle discretie en zonder al te veel verklaringen proberen verder te werken

Informateur Joachim Coens (CD&V)

Vanmiddag zijn ze met die boodschap naar de koning getrokken, maar na een audiëntie van vier uur heeft die beslist om hun opdracht te verlengen tot 4 februari. "We zullen in alle discretie en zonder al te veel verklaringen proberen verder te werken", zei Joachim Coens achteraf. "We moeten op zoek naar een meerderheid in dit land." Op de vraag of dat ook een meerderheid in Vlaanderen moest betekenen, antwoordde de informateur niet. "Het belangrijkste is niet dat onze opdracht wordt verlengd, maar dat er een meerderheid wordt gevonden in dit land."

Coens hield zich opvallend op de vlakte, maar weigert te erkennen dat hij en zijn collega Bouchez niet in hun opdracht zouden zijn geslaagd. "Als we niets zouden zien zitten, zou onze opdracht ook niet verlengd zijn."

Bekijk hieronder het interview met Joachim Coens in "Terzake" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Nochtans was de audiëntie bij koning Filip wel erg lang vanmiddag. "Er was heel veel te bespreken", volgens Coens. "Het hele proces van wat er gebeurd is, wie wat zegt en waarom." Van overdreven optimisme kan je de informateur in elk geval niet beschuldigen. "Ik denk dat je niet kan ontkennen dat de situatie niet eenvoudig is, maar ik denk dat het belangrijk is dat er uiteindelijk een regering kómt."

"Dit is een oproep tot iedereen om tot een oplossing te komen. We moeten de ambitie hebben - en ook de media spelen daarin een rol - om naar convergenties te gaan en een meerderheid in dit land te vormen. We kunnen altijd verdeeldheid proberen te zoeken."

"Ca ne marche pas!"

Na de mislukking van informateur Paul Magnette (PS), begin december, had de koning Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens, de jonge voorzitters van MR en CD&V, het veld in gestuurd: om het pad te effenen voor paars-geel of om dat pad net uit te sluiten.

Begin deze maand werd een uitgelekte informateursnota door sommigen nog weggezet als "brolwerk", maar enkele dagen later leek N-VA-voorzitter Bart De Wever een soort opening te maken in de richting van de PS: de laagste pensioenen optrekken was "bespreekbaar". Maar die zogenoemde uitgestoken hand was volgens PS-voorzitter Paul Magnette eigenlijk een lege doos, want aan de onderhandelingstafel zou de N-VA niet bereid zijn geweest tot compromissen. "Ca ne marche pas!", zei Magnette gisteren: het water tussen PS en N-VA is dieper dan ooit.

Commentaar op de uitlatingen van Magnette wilde Coens vanavond niet geven. "Er zijn misschien al te veel verklaringen geweest."

Bekijk hieronder het verslag van Pieterjan De Smedt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen