Israëlische premier Netanyahu aangeklaagd in drie corruptiezaken

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is formeel aangeklaagd in drie corruptiezaken. Hij had eerder een verzoek tot immuniteit ingediend, maar liet vanmorgen weten dat hij daarvan afziet. Netanyahu is net vandaag in Washington, waar de Amerikaanse president Donald Trump het vredesplan voor het Midden-Oosten gaat voorstellen dat door zijn schoonzoon Jared Kushner is opgesteld.

Netanyahu wordt verdacht van omkoping, misbruik van vertrouwen en fraude in drie zaken. Zo zou hij gunsten hebben verleend aan nieuwsmedia in ruil voor positieve berichtgeving. Netanyahu houdt vol dat hij onschuldig is.

Hij had eerder een verzoek tot immuniteit ingediend bij de Knesset, het Israëlische parlement, maar liet vanmorgen weten dat hij daarvan afziet.  Naar eigen zeggen vreesde hij dat de behandeling van zijn verzoek zou leiden tot een "circus". "Ik heb besloten dit vuile spelletje niet te laten voortduren", zegt hij op Facebook.

Dat de Knesset zou instemmen met een verzoek tot immuniteit, was hoe dan ook weinig waarschijnlijk. Enkele uren nadat Netanyahu zijn verzoek tot immuniteit had ingetrokken, werd de aanklacht ingediend bij de rechtbank.

Netanyahu is de eerste zittende premier in Israël die wordt aangeklaagd. Of het proces zal starten vóór 2 maart, de dag waarop er opnieuw verkiezingen zijn in Israël, is niet duidelijk. Het proces zou die stembusgang wel kunnen beïnvloeden. Benny Gantz, de rivaal van Netanyahu, verwijst in zijn campagne regelmatig naar de aanklachten tegen de premier.   

Timing

Net vandaag is Netanyahu op bezoek in Washington, waar de Amerikaanse president Donald Trump vanavond het vredesplan voor het Midden-Oosten gaat voorstellen dat is opgesteld door zijn schoonzoon Jared Kusher.

Het gaat om het politieke luik van dat plan. Het economische luik werd vorig jaar al voorgesteld (en verworpen door de Palestijnen). 

De timing komt Netanyahu niet slecht uit: het bezoek aan Washington zet het nieuws over de criminele aanklachten in de schaduw. Ook voor Trump is het trouwens een goede bliksemafleider, want in Washington gaat alle  aandacht nu naar het afzettingsproces tegen de president in de Amerikaanse Senaat.  

Meest gelezen