Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Komt oud-veiligheidsadviseur John Bolton alsnog getuigen tegen Amerikaanse president Trump?

Komt John Bolton, de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, alsnog getuigen op het afzettingsproces tegen de president? De Democraten dringen daarop aan, nu de krant The New York Times uitpakte met fragmenten uit het manuscript van Boltons binnenkort te verschijnen boek. Volgens de krant schrijft Bolton dat Trump hem persoonlijk vertelde dat hij Amerikaanse hulp aan Oekraïne zou inhouden zolang Oekraïne geen corruptie­onderzoek zou starten naar Trumps politieke rivaal Joe Biden en zijn zoon Hunter. 

"The room where it happened", zo heet het boek van John Bolton, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president die in september vorig jaar werd ontslagen. Het boek moet halfweg maart verschijnen. Het manuscript dient nog te worden goedgekeurd door de nationale veiligheidsraad in het Witte Huis.

Maar nog voor dat is gebeurd, heeft de krant The New York Times uitgepakt met cruciale inhoud uit het manuscript. Daarin schrijft Bolton volgens de krant dat de Amerikaanse president wel degelijk heeft gezegd dat hij militaire steun aan Oekraïne zou opschorten als dat land geen corruptie­onderzoek zou starten naar de Democraat Joe Biden en zijn zoon Hunter. 

Bolton bevestigt daarmee dus de conclusies van het Huis van Afgevaardigden, die hebben geleid tot het afzettings­proces dat nu in de Senaat aan de gang is. Donald Trump heeft altijd ontkend dat het inhouden van de militaire steun aan Oekraïne gekoppeld was aan binnenlands-politieke aangelegenheden. 

Via Twitter reageerde Trump meteen op de gelekte informatie uit het manuscript. Hij ontkent dat hij Bolton ooit heeft verteld dat de hulp aan Oekraïne gekoppeld was aan onderzoeken tegen de Democraten. "Als John Bolton dat heeft gezegd, dan was dat alleen om zijn boek te verkopen."   

Bolton als getuige?

De onthulling kan een invloed hebben op het verloop van het afzettings­proces tegen de Amerikaanse president in de Senaat. 

Daar stemde de Republikeinse meerderheid vorige week nog tégen het dagvaarden van nieuwe getuigen. Maar eind deze week kan opnieuw worden gestemd over het oproepen van nieuwe getuigen.  

De Democraten hebben een verzoek ingediend om John Bolton op te roepen. Ze wilden dat eerder al, maar kregen daarvoor toen niet de vereiste meerderheid in de Senaat. 

Om getuigen om te roepen is een eenvoudige meerderheid vereist. De Republikeinen van Trump hebben 53 van de 100 zetels in de Senaat. Maar de Amerikaanse nieuwszender CNN zou van bronnen binnen de Republikeinse Partij hebben vernomen dat de partijleiding na de onthulling in The New York Times minder zeker is of die meerderheid zal worden gehaald.

Meest gelezen