© Zoonar.com/Vladyslav Danilin - creative.belgaimage.be

Onderzoek Test Aankoop: "Wierook even schadelijk als sigaret en ook kaarsen niet onschuldig"

De schadelijke stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook zijn niet min. Uit onderzoek van Test Aankoop blijkt dat het gaat om kankerverwekkende stoffen en fijnstof dat diep doordringt in de longen en het lichaam. Ook kaarsen branden is niet onschuldig, maar fabrikanten ondernamen de laatste jaren actie. Leidde dat ook tot minder schadelijke uitstoot?

"Wierook zuivert de atmosfeer", "ontspannend" en "weldadig". Bij het aanprijzen van wierook gaat het steevast om de geestelijke voordelen die je kunt ondervinden van de geur die wierookstokjes en -kegels verspreiden. De oorsprong van het woord is "wijrook", rook om te wijden. Tijdens de mis in de kerk wordt het nog steeds zo gebruikt. Maar ook heel wat mensen branden wierook in huis of bij meditatie.  

Naast de bezongen geestelijke voordelen zijn er helaas een hele resem lichamelijke nadelen. En dan zijn het vooral de longen die afzien. De stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook klinken minder weldadig. Volgens onderzoek van Test Aankoop gaat het om kankerverwekkende stoffen als benzeen, formaldehyde en naftaleen. Die stoffen zijn in de meeste huizen sowieso al aanwezig, vrijgekomen uit bijvoorbeeld verf, meubilair en poetsproducten. Wierook voegt er ook nog eens koolstofmonoxide aan toe, wat klachten als hoofdpijn, irritatie en duizeligheid in de hand werkt.  Bij het branden van wierook krijg je er dus extra dosis fijnstof bij, die tot diep in de longen en het lichaam doordringt. 

"Dat is overigens voor álle wierook, zonder uitzondering. Ook in wierook waar geen synthetische producten, oplosmiddelen of kleurstoffen zitten, komt dat fijnstof vrij. De rook blijft giftig", zegt Simon November van Test Aankoop.

De kaarsen boeken vooruitgang

Opvallend is dat kaarsen het iets beter doen. Het onderzoek van Test Aankoop vond een eerste keer plaats in 2004. Het werd herhaald in 2013. De uitstoot van vooral geurkaarsen was toen nog vergelijkbaar met wierook. Maar bij de test van 2019 blijken er heel wat aanpassingen en is de uitstoot gedaald. Test Aankoop raadt toch aan om goed te ventileren en geen kaarsen te branden in bijzijn van zwangere vrouwen, kinderen en mensen met astma.

"Ik wil niet als een schoonmoeder over je schouder meekijken. Als je erg gehecht bent aan kaarsen, kun je er zeker nog eentje branden, vanzelfsprekend", voegt Simon November wat verontschuldigend toe. Wil je toch een tip? Kies voor de geurloze varianten en die met natuurlijke bestanddelen. En pas vooral op bij het doven, want dan komt de grootste en schadelijkste uitstoot vrij. Blaas ze buiten uit bijvoorbeeld, of doe het met een kaarsendover. 

Meest gelezen