Amerikaans president Donald Trump en Israëlisch eerste minister Benjamin Netanyahu schudden elkaar de hand in Jeruzalem, 22 mei 2017.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rudi Vranckx over Trumps Israël-Palestina-deal: "Palestijnen vrezen voor de oplichterij van de eeuw"

Vanavond zal de Amerikaans president Donald Trump samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een persconferentie geven waarin hij zijn langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten uit de doeken zal doen. Dat plan zou een oplossing moeten bieden voor het conflict tussen Israël en Palestina, een conflict dat al meer dan 70 jaar aansleept. Trump noemde dit plan al "de deal van de eeuw". "Sommige critici en de Palestijnen vrezen echter voor de oplichterij van de eeuw", zegt Rudi Vranckx in het programma "De ochtend" op Radio 1 vanuit Israël.

“Iedereen wacht hier vol spanning af”, aldus Vranckx. “Ze verwachten het nieuws om 19 uur vanavond, Israëlische tijd (18 uur onze tijd). De meningen lopen uiteen. Een deel van de Israëli’s beschouwen dit inderdaad als ‘de deal van de eeuw’. De meeste Palestijnen zien dat natuurlijk anders. Zo weigerde de Palestijnse president Mahmoud Abbas vorige week nog een telefoontje van Donald Trump, de Amerikaanse president, op te nemen. Hij wilde niks met Trump te maken hebben. Het is dus zeer gevoelige materie, met tegenstrijdige meningen.”

Alle vorige onderhandelingen en internationale akkoorden komen op de helling te staan

“Volgens president Trump zal dit plan zowel voor de Israëli’s als de Palestijnen positief zijn. Hij liet eerder al via Twitter weten dat de Palestijnen dat na een bepaalde tijd wel zullen inzien. Toch zal dit plan geen akkoord zijn op basis van onderhandelingen met de twee partijen. Het plan zal meer worden opgelegd door de Verenigde Staten, na overleg met Benjamin Netanyahu. Ook Benny Gantz, de voornaamste oppositieleider in Israël, was gisteren aanwezig in Washington voor overleg met Donald Trump. Het verdrag werd dus maar opgesteld vanuit één kant. Ook de inhoud, of wat we al weten via lekken, wijst in die richting.”

Volgens Vranckx zijn er speculaties dat Israël toelating zou krijgen om de Jordaanvallei, het meest vruchtbare gebied op de Westelijke Jordaanoever, nu ook officieel te annexeren. “In combinatie met de annexatie van een deel grote nederzettingen, zou dit voor Israël een grote gebiedsuitbreiding zijn, die ook bijdraagt aan hun welvaart en veiligheid. Dat heeft natuurlijk verstrekkende gevolgen. Wat blijft er dan nog over voor de Palestijnen? In welke vorm zouden zij dit gebied dan kunnen gaan besturen? In feite komen alle vorige onderhandelingen en internationale akkoorden op de helling te staan.”

Wat met de internationale akkoorden?

Als reactie op de geruchten dreigde de Palestijnse regering zich terug te trekken uit de Oslo-akkoorden. Deze akkoorden waren een antwoord op de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever van 1967. Het was een vredesproces waar beide partners, onder supervisie van de Verenigde Staten, aan deelnamen. Met de akkoorden werd besloten om met twee staten naast elkaar te leven, zowel een Israëlische als een Palestijnse. “Nu zou men deze internationale akkoorden plots naast zich neerleggen”, vreest Vranckx. Het is dan bovendien ook niet duidelijk wat Israël kan doen. Gaan ze dan alles annexeren? Het zou voor heel wat onduidelijkheid en chaos zorgen."

Toch zijn de Palestijnen volgens Rudi Vranckx moegestreden. “Ik merk bijvoorbeeld bij heel wat jonge Palestijnen dat ze niet meer geloven in de retoriek van de oude Palestijnse leiders. Deze leiders maken bovendien voortdurend ruzie met elkaar. Bij deze jonge Palestijnen gaan er stemmen op die de vorming van één staat met Israël overwegen, waar ze dan wel hopen op gelijke rechten met de Israëli’s. Toch vreest men dat dat nooit zal gebeuren. Hoe zal dat model dan realiseerbaar zijn?"

Het blijft dus afwachten of er onrust komt. De Palestijnse politieke beweging Hamas heeft ondertussen al opgeroepen aan Fatah om samen te zitten. “Hamas, de organisatie die de politieke macht in Gaza in handen heeft en ook als terreurorganisatie bekendstaat, wil natuurlijk meer verzet. De vrees is nu dat zij vanuit Gaza de komende weken acties zullen uitvoeren. Daarnaast heeft ook terreurbeweging IS al opgeroepen om meer aanslagen in Israël te plegen. We gaan dus een onzekere tijd tegemoet in de regio."

Beluister hier het gesprek met Rudi Vranckx: 

© VRT - 2018

Meest gelezen