Videospeler inladen...

Politiek commentator Rik Van Cauwelaert: "Ik heb de indruk dat men richting voorlopige regering aan het duwen is"

Politiek commentator Rik Van Cauwelaert vraagt zich af wat informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) eigenlijk nog kunnen doen, nu ze nog een kleine verlenging van hun opdracht van de koning hebben gekregen. Zijn analyse van de politieke stand van zaken klinkt weinig optimistisch.

"De koning heeft geen 65 keuzes meer", zegt Van Cauwelaert in "De afspraak"'. Als die twee grote partijen (N-VA en PS, red.) weigeren met elkaar samen te werken, rijst de vraag wie nog aan Vlaamse kant in de regering wil stappen als de grootste partij aan Vlaamse kant wegvalt. Hetzelfde probleem stelt zich aan Franstalige kant als de PS niet meedoet."

Het is al duidelijk sinds 27 mei dat die twee partijen niet samen kunnen regeren. Alleen weigert men dat in te zien.

Rik Van Cauwelaert, politiek commentator

Wat Van Cauwelaert daar beschrijft, lijkt op een patstelling. "Ik heb de indruk dat men onder meer in de koninklijke entourage aan het duwen is naar een voorlopige regering die met een heel beperkt programma een aantal dingen regelt", denkt Rik Van Cauwelaert luidop. Al voegt hij er meteen aan toe dat er natuurlijk wel genoeg kandidaten voor zo'n voorlopige regering moeten zijn en dat zo'n regering ook wel eens moeilijke beslissingen zal moeten nemen.

"Het is al duidelijk sinds 27 mei dat die twee partijen niet samen kunnen regeren. Alleen weigert men dat bij sommige instanties in te zien." Van Cauwelaert wijst erop dat zowel N-VA als PS een zware nederlaag hebben geleden bij de vorige verkiezingen, waardoor hun bewegingsruimte voor eventuele toegevingen in het kader van een formatie erg klein is.  

Men heeft geen bewegingsruimte en tegelijkertijd heeft men angst voor verkiezingen

Rik Van Cauwelaert, politiek commentator

"Ze zijn vooral bezig met de angst voor verkiezingen. Het is dat wat momenteel de zaak verlamt. Men heeft geen bewegingsruimte en tegelijkertijd heeft men angst voor verkiezingen." Een catch 22, als het ware.

Die angst vindt Rik Van Cauwelaert overigens onterecht. "Ik vind verkiezingen niet de ergste optie. Ik vind dat een democratische optie. Als blijkt dat de uitgebrachte stemmen niet kunnen leiden tot een nieuwe regering gaan de traditionele partijen eindelijk eens met een echt programma moeten komen en niet met de farces die ze de vorige keer hebben gepresenteerd als zijnde een programma. Je moet als partij ook durven naar voren komen, de kiezer in de ogen kijken en zeggen waarvoor je staat."

Bekijk hieronder het gesprek met Rik Van Cauwelaert in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen