10.000 betogers op nationale betoging in Brussel: hier zou u die actie kunnen voelen

De socialistische vakbond ABVV betoogt in Brussel. De vakbond zegt ongerust te zijn over toestand van de sociale zekerheid in ons land. De politie telt 10.000 manifestanten in de Brusselse straten. Maar de actie laat zich ook elders voelen.

ABVV komt op straat uit ongerustheid over de toestand van de sociale zekerheid en de sociale bescherming, maar ook over de huidige politieke situatie. "De financiering van de sociale zekerheid loopt mis", zegt algemeen secretaris Miranda Ulens. "De rechtse partijen willen blijven knippen in de inkomsten, maar dat betekent dat er ook geknipt moet worden in de uitgaven. Het is nochtans mogelijk om bijkomende inkomsten te vinden die niet de gewone burger treffen."

"De solidariteit moet hersteld worden", zegt ook Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteit. "En dat zal alleen lukken als iedereen bereid is daarin te investeren".

De betoging telt 10.000 manifestanten, zegt de Brusselse politie. Die vertrokken om 11 uur en stappen van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, waar tegen 13 uur de top van de vakbond en ook de socialistische mutualiteiten zullen speechen.

Hoewel het om een betoging gaat en geen staking, is er hier en daar toch hinder. Zo had de overheidsvakbond ACOD een stakingsaanzegging ingediend, zodat wie wil deelnemen kon afzakken naar Brussel.

Van Brusselse bussen tot Antwerps vuilnis

Dat laat zich onder meer voelen bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Bij de metro's en trams moeten reizigers rekening houden met langere wachttijden op alle lijnen. En bij de bussen is maar een derde uitgereden, zegt woordvoerster Ann Van hamme. "Mogelijk is er een verbetering na de middag, maar dat moeten we nog afwachten."

(Lees verder onder de foto)

Jelle Jansegers

Bij De Lijn ondervinden ze nauwelijks hinder, op een occasionele stakende chauffeur na. De openbaarvervoersmaatschappij raadt zoals steeds aan om de app te checken en te kijken naar de situatie aan uw halte.

Ook het treinverkeer rijdt grotendeels normaal, laat NMBS-woordvoerder Bart Crols weten.

Bij bpost worden door de actie geen structurele problemen verwacht, al is het wel mogelijk dat er lokale hinder is, bijvoorbeeld wanneer straten worden afgesloten en postbodes niet geraken waar ze moeten zijn.

ABVV meldde eerder al dat ze verwacht dat de cipiers prominent aanwezig zullen zijn op de actiedag. In verschillende gevangenissen wordt al gestaakt tegen de invoering van een minimale dienstverlening. Woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver meldde dat de ABVV-actie mogelijk een extra impact zal hebben op alle gevangenissen in het land.

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld ter illustratie.

Ook in de stad Antwerpen laat de actie zich voelen. Daar wordt het vuilnis niet opgehaald en zijn de recyclageparken gesloten. Ook de stedelijke crèches blijven er dicht.

En er is ook hinder in de haven omdat ook daar een deel van het personeel staakt. Op dit moment liggen zo'n 30 schepen te wachten en dat aantal kan doorheen de dag nog oplopen. Vooral voor de schepen die achter de sluizen moeten zijn, laat de actiedag zich voelen. Het havenbedrijf verwacht wel dat de achterstand binnen de 24 uur kan worden weggewerkt.

Andere bonden doen niet mee

De andere vakbonden nemen niet deel aan de betoging. ACLVB meldt maandag dat nu militanten op straat sturen voorbarig lijkt, "voornamelijk omdat de regering in lopende zaken geen enkele beslissing kan nemen én omdat de federale regeringsvorming nog helemaal niet in het verschiet ligt". 

Enkele middenveldorganisaties nemen wel deel aan de actie en ook de PVDA laat maandag weten aanwezig te zijn op de betoging. "Het is een belangrijk moment om met mensen uit alle sectoren en uit heel het land de eis voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto kracht bij te zetten", aldus de partij.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Bekijk hier het debat in "De afspraak" over de sociale zekerheid met Miranda Ulens, voorzitster van Vlaams ABVV, en hoogleraar sociaal-economische wetenschappen Ive Marx:

Videospeler inladen...

Meest gelezen