Abbas en Netanyahu (archieffoto).
AP2010

Kan vredesplan voor Israël en Palestijnen van VS-president Trump slagen? "Geen enkele Palestijn zal dit accepteren"

Na een voorbereiding van meerdere jaren heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn vredesplan voorgesteld dat een einde van het conflict tussen Israël en de Palestijnen moet maken. Heeft het plan kans op slagen? Of wordt het (alweer) een maat voor niks?

Jeruzalem als een en ondeelbare hoofdstad van Israël, 50 miljard dollar steun en op termijn een eigen staat voor de Palestijnen, maar ook wijken in het oosten van Jeruzalem als hoofdstad voor die staat: het zijn enkele elementen uit het vredesplan van Trump dat hij vanavond in Washington heeft voorgesteld in het bijzijn van premier Benjamin Netanyahu van Israël.

"Jeruzalem als een en ondeelbare hoofdstad voor Israël is erg belangrijk voor dat land", zegt correspondent Ankie Rechess vanuit Tel Aviv in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Alleen begrijpen mensen hier niet goed wat hij precies bedoelt want hij belooft de Palestijnen een eigen staat met Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad waar de VS zijn ambassade zal vestigen. Het hele zaakje is onduidelijk."

Beluister hieronder het gesprek met Ankie Rechess in "De wereld vandaag" en lees voort onder de audio:

Grond en grenzen

"De Palestijnen moeten aan een hele reeks voorwaarden voldoen vooraleer ze hun eigen staat krijgen. Ze moeten terreur afzweren, ze moeten de wapens neerleggen, ze moeten stoppen met geld geven aan families van terroristen. Volgens het plan van Trump krijgen ze in ruil wel de helft meer grond dan ze nu hebben."

"Ook Israël krijgt 20 tot 30 procent extra grond volgens het plan. Waar dat allemaal vandaan moet komen, is onduidelijk. Bovendien zegt Trump dat Israëli's noch Palestijnen hun huis moeten verlaten. Nochtans wonen een half miljoen Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied. Een commissie moet zich hier nu over buigen en bepalen waar de grenzen komen."

1 miljoen jobs

Volgens conflictjournalist Rudi Vranckx ligt de sleutel precies in die grenzen. "Welke gebieden zullen bij de Palestijnse staat komen en welke zullen door Israël worden geannexeerd?", zegt hij in "Het Journaal". "Daarover wordt de komende 4 jaar onderhandeld."

"Hoe groot zal die Palestijnse staat zijn? Zal die leefbaar zijn? Zal die alle rechten van een staat hebben. Trump belooft ook 50 miljard dollar en 1 miljoen jobs voor de Palestijnen, maar hoe ga je water en vuur verzoenen?"

Bekijk hieronder het gesprek met Rudi Vranckx in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Abbas en Hamas

Opmerkelijk: de Palestijnen waren niet betrokken bij dit vredesplan en hebben het al meteen verworpen. "De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft al getelefoneerd met de leider van terreurgroep Hamas", zegt Rechess. "Dat is bijzonder omdat die 2 Palestijnse partijen onderling meer onenigheid hebben dan elk afzonderlijk met Israël."

"Ze hebben besloten om samen actie te ondernemen. Welke actie? Daarvoor zet Israël zich schrap. Er zijn al extra legereenheden opgeroepen en er wordt onrust op de Westelijke Jordaanoever en zeker aan de grens tussen de Gazastrook, Palestijns gebied, en Israël verwacht. Iedereen wacht af wat er nu zal gebeuren, want geen enkele Palestijn zal dit voorstel ooit accepteren."

Laatste kans

Ook op de voorstelling van het vredesplan in Washington, bleven de Palestijnen afwezig. "Andere Arabische ambassadeurs zoals die van Bahrein en Oman waren er wel bij omdat ze met het plan akkoord gaan", zegt Rechess. "Zelfs Saudi-Arabië steunt het plan."

"Hierdoor groeit de druk op de Palestijnen. Er zijn al zoveel voorstellen geweest van Amerikaanse presidenten, van Lyndon B. Jonhson over Ronald Reagan tot Barack Obama. Iedereen heeft geprobeerd een oplossing aan te reiken. Dit is de laatste kans voor de Palestijnen, zegt Trump, hun enige kans om een eigen staat te krijgen."

Meest gelezen