Videospeler inladen...

President Trump belooft Palestijnen eigen staat, maar onder strenge voorwaarden: dit staat in zijn vredesplan

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump zijn vredesplan voor het Midden-Oosten voorgesteld. Hij deed dat in bijzijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Palestijnse president Mahmoud Abbas is niet uitgenodigd. Hij weigert contacten met Trump sinds die twee jaar geleden Jeruzalem erkend heeft als hoofdstad van Israël. De Palestijnen weigeren overigens elke medewerking met het plan omdat het te veel in het voordeel van Israël zou zijn.

Het vredesplan waarmee de Amerikaanse president Trump geschiedenis wil schrijven in het Midden-Oosten, is twee jaar lang uitgewerkt door een groep adviseurs onder leiding van zijn schoonzoon Jared Kushner, de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka. 

Jeruzalem is en blijft de ondeelbare hoofdstad van Israël

VS-president Donald Trump

President Trump belooft de Palestijnen op termijn een echte onafhankelijke staat, maar dan wel op een aantal strikte voorwaarden die zijn uitgewerkt tussen de Verenigde Staten en Israël. Daarbij zal geen enkele concessie worden gedaan aan de veiligheid van Israël.

Zo krijgen de Palestijnen vier jaar de tijd om de corruptie aan te pakken, de islamitische groepen Hamas en Jihad te ontwapenen, een einde te maken aan de "haatcampagne tegen Israël" en moeten de Palestijnen "de financiële" steun aan terreurgroepen beëindigen. 

Trump had tegelijk een waarschuwing en een beloning voor de Palestijnen: zo is er de belofte voor 50 miljard dollar aan financiële steun, maar tegelijk ook is dit wellicht de "laatste kans op een Palestijnse staat", aldus Trump.

Het lijkt dan ook eerder op een ultimatum dan op een vredesplan, zeker als u de kaart van Israël en Palestina bekijkt die president Trump kort daarop getweet heeft. Volgens deze kaart zou het toekomstige Palestina dus geen enkele buitengrens controleren, noch op het land, noch aan zee noch in de lucht. De Jordaanvallei zou daar buiten vallen en in ruil zouden de Palestijnen enkele gebieden krijgen in de Negev-woestijn in de buurt van Egypte. (Zie hieronder op de tweet).

Leggen VS en Israël hun deal op?

Terwijl president Trump sprak, stond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu naast hem op het podium. "Donald" en "Bibi" -zoals de twee elkaar aanspraken- hamerden steeds opnieuw op het belang van de veiligheid van Israël als voorwaarde voor elke deal met de Palestijnen.

Niemand zal zijn huis moeten verlaten (dus Joodse kolonies blijven)

Die laatsten waren evenwel opvallend afwezig en hadden op voorhand het plan al afgewezen. Dat president Trump de annexatie van Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogten door Israël accepteert, was al eerder bekend. Nieuw is dat Israël en de VS blijkbaar een concrete kaart willen uitwerken van territoriale "toegevingen" die Israël wil doen in ruil voor medewerking van de Palestijnen. 

De Israëlische premier gaf bovendien meer details dan Trump. Zo hamerde hij op de Israëlische soevereiniteit over toch niet kleine Palestijnse gebieden. Zo erkent de VS volgens Netanyahu dat de Joodse kolonies in Palestijns gebied voortaan deel zullen uitmaken van Israël, niet als bezette gebieden. Ook is de soevereiniteit over de Jordaanvallei, de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en buurland Jordanië van essentieel belang voor Israël. Die vallei is zowel militair van groot belang als voor de landbouw, want ze vormt een erg belangrijke voorziening van water.

Wat de door Trump "Palestijnse staat met oostelijk Jeruzalem als hoofdstad" beloofde stelling betreft, slaat dat blijkbaar niet op wat men doorgaans als Oost-Jeruzalem beschouwt met de Oude Stad. Het zou dan slaan op enkele Arabische buitenwijken zoals Abu Dis, al-Tur en Silwan ten oosten van de stad. De status van de voor moslims heilige Tempelberg (met de Rotskoepelmoskee van Omar en de al-Aqsa-moskee) zou onder theoretisch Jordaans toezicht openblijven.  Jordanië reageert echter weinig enthousiast en waarschuwt tegen de "annexatie van Palestijns gebied door Israël" via het plan van Trump.

Netanyahu: VS erkent kolonies als deel Israël

Gisteren heeft Trump zijn plan besproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en met ex-stafchef en huidig oppositieleider Benny Gantz. Beiden noemden ze het "een historisch plan". Waarnemers beschouwen het vooral als een geschenk van Trump aan Netanyahu.

Die laatste zit al een jaar lang en twee verkiezingen ver in een machtsstrijd met Gantz over wie er nu een nieuwe regering mag vormen. Op 2 maart zijn er in Israël opnieuw verkiezingen, de derde op een jaar tijd en als huidig regeringsleider zou Netanyahu bij dit plan het meeste garen kunnen spinnen. Anderzijds ziet ook zijn rivaal Gantz de voordelen van het plan voor Israël in en wil hij zeker de Amerikaanse president niet voor het hoofd stoten.

Prullenmand

De Palestijnse Autoriteit weigert mee te werken aan het vredesplan en heeft een spoedzitting gevraagd van de Arabische Liga. Op een aantal plaatsen hebben Palestijnen al geprotesteerd tegen het plan van Trump. 

Zeker is dat de Fatah van de Palestijnse president Abbas en Hamas contact hebben opgenomen in Ramallah. Na afloop van deze ontmoeting verklaarde Abbas dat het vredesplan van Trump "naar de prullenmand van de geschiedenis zal worden verwezen". "Onze positie is niet veranderd", zei hij. "Nadat we al die onzin gehoord hebben, zeggen we opnieuw "nee" tegen de "deal van de eeuw"."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze conflictexpert Rudi Vranckx vanuit Tel Aviv over het vredesplan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen