Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"België beschouwt Koerdische PKK-beweging nog altijd als terreurgroep", ondanks uitspraak van Hof van Cassatie

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) reageert sussend na een uitspraak van het Hof van Cassatie. Dat had gisteren geoordeeld dat een aantal Koerden en organisaties in ons land niet vervolgd kunnen worden voor hun banden met de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. 

In een mededeling benadrukt minister Goffin dat de uitspraak zeker niet betekent dat het gerecht leden van de PKK-beweging niet meer kan vervolgen en dat het arrest van het Hof van Cassatie "geen afbreuk doet aan het vermogen van de Belgische staat om zijn internationale verplichtingen in de strijd tegen het terrorisme na te komen". 

De PKK is een terroristische organisatie

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin

"Net zoals andere partners in de EU, de VS en Canada is het standpunt van de Belgische regering ondubbelzinnig: de PKK is een terroristische organisatie", aldus de minister. Ons land zal dus de vermelding van de PKK en andere Turkse groepen zoals de marxistische DHKP/C en TAC op de lijst houden van terroristische groepen.

De uitspraken van minister Goffin lijken vooral bedoeld te zijn om Turkije te sussen. "België is en blijft vastberaden om zijn relaties met Turkije te onderhouden", luidt het nog in de mededeling van Buitenlandse Zaken. De relaties tussen de Europese Unie en (NAVO-partner) Turkije zijn de laatste jaren toch al gespannen, onder meer door de vluchtelingencrisis, de afbraak van burgerrechten in Turkije, de Turkse inmenging in Syrië en de dooi tussen Turkije en Rusland.

Waar gaat het eigenlijk om?

De uitspraak van het Hof van Cassatie is het eindpunt van een jarenlange juridische slag. Die begon met een gerechtelijk onderzoek naar banden tussen Koerden en organisaties zoals de Koerdische media Mesopotamia en ROJ-TV uit Denderleeuw met de Turks-Koerdische terreurgroep PKK. Die zouden onder meer strijders hebben geronseld voor de strijd in Turkije.

Nadat het Brusselse gerecht beslist had dat die personen en organisaties niet vervolgd konden worden op basis van de antiterreurwetten omdat de strijd tussen Koerden en Turken beschouwd wordt als een gewapend conflict en dus niet als terreur. Het federaal parket had daartegen beroep aangetekend en krijgt dus ongelijk van het Hof van Cassatie. De uitspraak houdt de justitie evenwel niet tegen om onderzoeken te voeren naar mensen of organisaties die strafbare feiten plegen of plannen. Het is wel een opsteker voor Koerdische organisaties in ons land. (Lees verder onder de foto).

Archieffoto van PKK-guerillastrijders in het zuidoosten van Turkije.

PKK: terreur- of afscheidingsbeweging?

De PKK of "Arbeiderspartij voor Koerdistan" heeft wortels in de jaren 70 als marxistische beweging die opkomt voor de afscheuring van het Koerdische gebied in het zuidoosten van Turkije, het zogenoemde Turks-Koerdistan. Sinds 1984 voert de PKK een guerillaoorlog met hinderlagen en aanslagen, eerst tegen de militaire dictatuur in Turkije, nadien tegen de democratisch verkozen regeringen in Ankara. 

In 1999 werd PKK-leider Abdullah Öcalan in Kenia opgepakt door Turkse commando's en naar Turkije gebracht. Hij werd eerst ter dood veroordeeld, maar dat is later omgezet in levenslang. Sindsdien zijn er ook geheime gesprekken tussen de Turkse regeringen en de PKK en waren er bestanden van kracht, maar nooit voor lang. De PKK opereerde daarbij vaak vanuit Syrië en Libanon (met steun van het Assad-regime) en vanuit Noord-Irak. 

In totaal zijn er bij het geweld al meer dan 40.000 doden gevallen. De meesten daarvan zijn Turkse Koerden en dan ook veel burgers. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Turkije veroordeeld wegens moorden, het verbranden van dorpen en foltering van gevangenen. Anderzijds voerde de PKK aanslagen uit op Turkse militairen en ambtenaren, maar ook tegen toeristische centra. De PKK wordt door de EU, de Verenigde Staten, Canada en de Verenigde Naties beschouwd als een terroristische groepering.

Meest gelezen