Videospeler inladen...

Buitenlandse Zaken raadt alle niet-essentiële reizen naar China af wegens het coronavirus

Ons ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies voor China aangepast. Alle reizen naar de besmette Chinese provincie Hubei worden afgeraden, net als niet-essentiële reizen naar geheel China, met uitzondering van de autonome regio Hongkong. Sommige reisorganisaties in België annuleren reizen naar China en de universiteit Gent haalt studenten ter plekke terug.

Na overleg met andere Europese landen en met China zelf heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond het reisadvies verstrengd. Alle reizen naar de Chinese provincie Hubei, met de stad Wuhan, worden afgeraden. Dat geldt ook voor alle niet-essentiële reizen naar China in zijn geheel, met uitzondering van de regio Hongkong.

De Belgen die nu nog in Hubei zijn en die dat wensen, kunnen worden gerepatrieerd naar ons land, aldus nog het ministerie. Het zou gaan om 15 mensen. Twee van hen zouden verblijven in de buurt van Wuhan, de andere 13 in de rest van Hubei. Wuhan zou de plaats zijn waar het virus voor het eerst is opgedoken en waar de meeste besmettingen zijn.

Ons land is nog niet meteen van plan om Belgen terug te vliegen. Er wordt daarover gepraat met andere Europese landen. De volgende uren zou er daarover meer duidelijkheid moeten komen, aldus minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR).

Volgens de Europese Commissie verblijven er ongeveer 600 EU-burgers in de streek rond Wuhan die willen gerepatrieerd worden. 

Reisorganisaties

Sommige reisorganisaties in ons land gaan door het nieuwe advies van Buitenlandse Zaken beginnen met het annuleren van reizen naar China. Dat zegt woordvoerder van de koepel van reisorganisaties ABTO (Association of Belgian Travel Organisers) Pierre Fivet.

ABTO stuurt haar leden - een twintigtal reisorganisaties en meer dan 50 organisaties actief in het toerisme - woensdagavond nog een bericht om ze op de hoogte te brengen van de aanpassing van het reisadvies, maar "ze weten nu ook al wat ze moeten doen", zegt Fivet. Zo zullen alle reizen naar China worden geannuleerd, en zullen de organisaties met de klanten bekijken welke alternatieven mogelijk zijn. Die kunnen gaan van het omboeken naar een andere bestemming tot de terugbetaling van de reis.

Fivet kan vanavond niet zeggen hoeveel klanten getroffen zijn. Aangezien het reisseizoen voor de Belgen pas echt in de paasvakantie begint "zal het echter zeker niet om honderden mensen gaan, eerder om enkele tientallen".

Universiteit Gent

De universiteit van Gent schrapt dan weer de reizen die haar studenten en personeel ondernemen naar China. Wie zich in China bevindt, keert terug op kosten van de universiteit.

De academische activiteiten in alle universiteiten zijn voor onbepaalde tijd opgeschort door Chinese autoriteiten. Zo heeft het weinig zin om studenten of personeel ter plaatse te houden. De Gentse universiteit heeft alle studenten met reisplannen gecontacteerd en geïnformeerd over de stand van zaken.

Eerder hadden ook de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en andere universiteiten hun personeel al teruggeroepen. Maar de UGent had zich voorgenomen om het reisadvies van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken af te wachten. 

Studenten en personeel die zijn teruggekeerd uit China, wordt gevraagd om symptomen nauwgezet op te volgen en bij ziekteverschijnselen contact op te nemen met een arts. Indien het coronavirus wordt vastgesteld, moeten de betrokken studenten contact opnemen met de universiteit.

Vakgroepen waar Chinese studenten op bezoek komen, moeten voorlopig niet ingrijpen. Er is in China geen reisverbod uitgevaardigd. De universiteit vraagt wel om algemene maatregelen rond overdracht van virussen in acht te nemen. Studenten moeten een wegwerpzakdoek gebruiken en die ook weggooien na gebruik, opletten bij het hoesten en een strikte handhygiëne toepassen.

Meest gelezen