Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

EU-parlement neemt afscheid van Britten en keurt brexit-akkoord goed: de opvallendste momenten van historische zitting

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid het brexit-akkoord goedgekeurd. Daarmee is een van de laatste hordes genomen voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Aan de eigenlijke stemming ging een ruim 2 uur durend debat vooraf, waarin de verschillende fracties aan het woord kwamen en afscheid namen van de Britse Europarlementsleden en het Verenigd Koninkrijk. De meesten betreuren de brexit, maar hebben het akkoord toch goedgekeurd omdat het de enige manier is om een harde brexit te vermijden.

Guy Verhofstadt, brexit-coördinator van het Europees Parlement, pleitte in zijn tussenkomst voor een sterkere Europese Unie en hij ziet de Britten op termijn nog terugkomen.

Dit is geen adieu, dit is volgens mij enkel een au revoir

Guy Verhofstadt
Videospeler inladen...

De Brit Nigel Farage, groot pleitbezorger van de brexit, somde dan weer de voordelen op die de brexit volgens hem zal opleveren voor het Verenigd Koninkrijk, zoals het wegvallen van de Britse financiële bijdrage aan de Europese begroting en de Europese regels. Na zijn speech haalden Farage en zijn medestanders de Britse vlag boven en verlieten ze het parlement. Farage droeg overigens ook sokken met de Britse Union Jack op.

Geen Guy Verhofstadt meer, hoe kan je dat niet graag hebben?

Nigel Farage
Videospeler inladen...

Het brexit-akkoord, dat in oktober vorig jaar werd gesloten tussen de Britse regering en de Europese Unie, werd vorige week definitief goedgekeurd in het Britse parlement. Nu ook het Europees Parlement groen licht heeft gegeven, ligt de weg open voor het vertrek van de Britten, ruim 3,5 jaar na het referendum. Onmiddellijk na de goedkeuring begonnen heel wat Europarlementsleden een bekend Brits afscheidslied te zingen.

For auld lang syne

Videospeler inladen...

En nu?

Morgen moeten de Europese lidstaten nog hun finaal akkoord geven, maar dat is maar een (schriftelijke) formaliteit. Vrijdag om middernacht onze tijd is de brexit dan een feit en zal het Verenigd Koninkrijk niet langer lid zijn van de Europese Unie. Maar dat is niet het einde van het verhaal, want dan pas beginnen de belangrijke en moeilijke onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet vanmiddag in het Europees Parlement verstaan dat ze wil gaan voor een handelsakkoord zonder enige vorm van quota en invoerrechten. Maar dan moeten de Britse en Europese bedrijven wel aan dezelfde - lees: Europese - regels onderworpen worden, aldus Von der Leyen. Die opmerking werd bij de brexit-voorstanders op hoongelach onthaald.

We zullen altijd van jullie houden en we zullen nooit veraf zijn. Lang leve Europa

Ursula von der Leyen
Videospeler inladen...

Om tot dat handelsakkoord te komen, is een overgangsperiode voorzien die loopt van 1 februari tot en met 31 december 2020. Tijdens die periode zullen de Europese regels blijven gelden in het Verenigd Koninkrijk. De overgangsperiode kan eenmalig met twee jaar verlengd worden, maar de Britten hebben al laten verstaan dat dat voor hen een "no go" is. Vraag is of het mogelijk is om tussen nu en het einde van het jaar tot een alomvattend handelsakkoord te komen. Het antwoord: hoogstwaarschijnlijk niet.

Meest gelezen