archieffoto

Tweelingzus Gloria of Malena? Gezichtsherkenning om smartphone te ontgrendelen ziet geen verschil

De 11-jarige zussen Malena en Gloria zijn een eeneiige tweeling. Familieleden kunnen hen perfect uit elkaar houden, hun smartphone iets minder, want via Face ID kunnen zij wel elkaars nieuwe telefoon ontgrendelen. 

Malena en Gloria zijn een eeneiige tweeling. Wie hen goed kent, kan hen goed uit elkaar houden, voor wie hen minder goed kent, is dat al moeilijker. Als kerstcadeau kregen beide zussen een nieuwe smartphone, mét de optie Face ID, technologie die gebruikmaakt van gezichtsherkenning om een telefoon te ontgrendelen.  

“Ik heb ’s ochtends per ongeluk de telefoon van mijn zus genomen en ik kon die gewoon openen", legt Malena uit in "Nieuwe feiten" op Radio 1.  "De telefoon dacht dat ik Gloria was. Ik vond dat wel raar. En omgekeerd lukt het ook: mijn zus kan ook mijn gsm openen."

De telefoon dacht dat ik Gloria was. En omgekeerd lukt het ook: mijn zus kan ook mijn gsm openen.

Malena

Bart Preneel, hoofd van de onderzoeksgroep Computerbeveiliging en Industriële Cryptografie aan de KU Leuven, is niet verbaasd. “Het is zo dat Apple beweert dat de kans dat iemand jouw telefoon kan openen met Face ID ongeveer 1 op 1 miljoen is. Maar ze geven zelf toe dat voor tweelingen of voor sommige familieleden de kans veel hoger is. Dan raden ze aan een toegangs­code te gebruiken. Er is ook al een geval bekend van een moeder en haar jonge zoon." 

Computers zijn tegenwoordig beter dan mensen om gezichten te herkennen. 

Bart Preneel

"Eigenlijk zijn computers beter dan mensen om gezichten te herkennen tegenwoordig", legt Preneel uit. "Computers hebben dat geleerd door naar miljoenen foto’s te kijken en daaruit te leren hoe je mensen kan herkennen. Dat is AI (artificiële intelligentie), neurale netwerken die ongeveer werken volgens de principes van onze hersenen, in heel grote lijnen, maar eigenlijk zijn die beter. Bijvoorbeeld als we een bril opzetten of een snor laten groeien, hebben mensen het vaak moeilijker, maar computers laten zich hier niet door misleiden. De computer vindt zelf de kenmerken die mensen onderscheiden en zoekt zelf eigenschappen waaraan men mensen uniek kan herkennen."

De computer zou in principe dus ook kunnen leren om Malena en Gloria te onderscheiden. "Het zou wel mogelijk zijn, denk ik, om met heel veel rekenwerk, inspanning en veel foto’s  van Malena en Gloria ze uiteindelijk toch van elkaar te onderscheiden", zegt Perneel. "Maar Apple gaat daar niet in investeren, dat bedrijf zoekt de oplossing die voor de meeste mensen werkt en niet voor een kleine minderheid."

Een vingerafdruk is trouwens geen veiligere toegang tot uw smartphone dan Face ID. "Bij vingerafdrukken is de kans 1 op de 5.000 à 1 op 50.000 beweren producenten, ik denk dat het in de praktijk nog veel makkelijker is om vingerafdrukken te vervalsen."

Malena en Gloria laten het alvast niet aan hun hart komen en volgen zelf - voorlopig- de raad van Apple niet op. "Wij gebruiken nog altijd Face ID en wij hebben ook een code, maar die is ook hetzelfde." 

Beluister het gesprek uit "Nieuwe feiten": 

Meest gelezen