AFP or licensors

Hoe ver staat het Garantiefonds na faillissement Thomas Cook? "1 op de 5 dossiers afgehandeld"

Het Garantiefonds Reizen heeft nu een vijfde van de 22.000 dossiers van de failliete reisorganisator Thomas Cook afgehandeld. Dat vernam Radio 2-programma "De Inspecteur", dat daar veel vragen over kreeg van bezorgde gedupeerden. Thomas Cook legde vorig najaar de boeken neer.

Eind november startte het Garantiefonds Reizen met de eerste terugbetalingen aan gedupeerde reizigers. Die hadden daarvoor een schadeclaim en de nodige bewijzen moeten indienen bij het fonds.

In totaal werden 22.000 dossiers ingediend, wat overeenkomt met 70.000 reizigers. Na twee maanden heeft het garantiefonds 1/5 dossiers kunnen afhandelen. Concreet betekent dat 4.400 dossiers voor een totaal bedrag van 7 miljoen euro. Zo'n 10.000 reizigers hebben op die manier hun reis dus terugbetaald gekregen.

"We zitten op schema", klinkt het bij Mark De Vriendt van het Garantiefonds, "maar zullen nog tot mei bezig zijn om alle dossiers af te handelen."

"We hebben nog niks gehoord"

"De Inspecteur" ontving wel heel wat mails van luisteraars die niks horen van het Garantiefonds en vrezen dat ze naast de spreekwoordelijke prijzen zullen vallen, maar De Vriendt vraagt vooral om geduld te hebben.

"Iedereen die na het indienen van z'n dossier een ontvangstbevestiging heeft gekregen hoeft niet te vrezen. Als we niet reageren betekent het dat hun dossier nog in behandeling is. We proberen met ons team zo snel mogelijk te werken maar als mensen toch vragen hebben kunnen ze ons iedere voormiddag bereiken op 02/240.68.00. Al zal zo'n telefoontje hun zaak niet versnellen."

Klachten

Ondertussen ontvangt "De Inspecteur" ook klachten van mensen die geen terugbetaling krijgen, van Christel en Paul bijvoorbeeld. Tegen hen werd in de Neckermanshop gezegd dat het geen zin had om naar de luchthaven te gaan, want dat Thomas Cook failliet was.

Maar nu krijgen ze van het Garantiefonds te horen dat er geen tussenkomst is, want dat die Neckermanshop enkel een tussenpersoon was en ze eigenlijk een rechtstreekse vlucht met Brussel Airlines hadden. En die ging wel gewoon door. Resultaat? Geen reis en centen kwijt.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor foute informatie die door sommigen werd gegeven

Mark De Vriendt, Garantiefonds Reizen

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor foute informatie die door sommigen werd gegeven", klinkt het bij De Vriendt. "Wij volgen de wettelijke regels en betalen terug wat we moeten terugbetalen en wat effectief verloren is gegaan bij Thomas Cook of Neckermann."

"Zo komen er ook veel vragen over dossierkosten die het Garantiefonds niet terugbetaalt. Het gaat dan om kleine bedragen, maar die diensten werden al geleverd en die gaat het fonds dus niet meer terugbetalen. Ook bij verzekering komt het fonds niet tussen. Dat zijn verzekeringscontracten en geen reiscontracten, wettelijk gezien moet het garantiefonds die dus niet terugbetalen. Waardebonnen die nog niet omgezet werden in een reis worden ook niet terugbetaald."

Meest gelezen