Videospeler inladen...

Douaniers op onze luchthavens dragen voortaan mondmaskers: "Maar hier masker dragen tegen coronavirus heeft geen zin"

Ook in België duiken nu stilaan mondmaskers op met de dreiging van het coronavirus in het achterhoofd. Zo gaan de douaniers op al onze luchthavens als voorzorgsmaatregel mondmaskers dragen, op vraag van de vakbonden. Ook in winkels met veel Chinese klanten is het niet onmogelijk dat u personeel ziet met mondmaskers aan. 

Het longvirus in China neemt steeds verder uitbreiding, maar tot nader order is er nog altijd geen enkele patiënt in België. Toch willen de douaniers in onze Belgische luchthavens geen enkel risico lopen, en hebben ze in samenspraak met de vakbonden beslist om uit voorzorg mondmaskers te gaan dragen. "Personeelsleden vroegen zich af hoe ze zich konden beschermen", legt Pascal Tytgat van het ACV uit. Zij droegen sowieso al handschoenen, nu komt daar dus een mondmasker bij.

Eigenlijk heeft mondmaskers dragen in België nu totaal geen zin

Kristian Vanderwaeren van de Dienst Douane en Accijnzen heeft het personeel deze morgen over de maatregel ingelicht. Maar Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, onderstreept dat het risico op besmetting bij douaniers die goederen controleren heel laag is. "Men kan zich vragen stellen bij het nut van deze maatregel, maar alleen al om het personeel gerust te stellen, heeft de directie beslist het toch te doen."

Eerder zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) dat maskers dragen eigenlijk geen zin heeft in ons land. "Het virus is hier niet. En zelfs als er hier een eerste geval zou opduiken, dan zal dat een geïsoleerd geval zijn, en is er ook nog geen risico. Dus in België maskers dragen heeft eigenlijk totaal geen zin."  

Geen Chinees Nieuwjaarsevent voor studenten in Leuven

Intussen heeft de studentenvereniging voor Chinese studenten in Leuven beslist om dit jaar geen Chinees Nieuwjaar te vieren. Normaal gezien houden ze een evenement in de gebouwen van groep T, maar dat gaat dus niet door dit jaar. Enerzijds is er het mogelijke gevaar voor besmetting, maar de vereniging vond het vooral ongepast om te vieren terwijl er in China al tientallen mensen gestorven zijn aan het coronavirus.

"Zij konden moeilijk beginnen zingen en dansen en plezier maken terwijl ze weten dat hun landgenoten toch wel in een speciale situatie zitten", vertelt Wim Pollet van Groep T aan onze collega's van Radio 2 Vlaams-Brabant. "Het lijkt me evident dat we daar begrip voor opbrengen." 

Vanmiddag liet de VIVES-hogeschool weten dat de Chinareis voor studenten Handelswetenschappen en Bedrijfskunde in Brugge en Kortrijk, is uitgesteld. 

Apotheken zitten bijna zonder mondmaskers

In China raken producenten van mondmaskers intussen stilaan door hun voorraden heen, sinds de uitbraak van het coronavirus. En dat merken ook de apotheken bij ons. Mensen van Chinese afkomst slaan massaal mondmaskers in om ze naar hun familie in het thuisland op te sturen. In sommige apotheken zitten ze bijna door hun vooraad heen. 

Maar papieren maskertjes helpen eigenlijk sowieso niet, omdat ze het virus aan de zijkanten nog kunnen doorlaten. Enkel professionele en duurdere mondmaskers die heel goed aansluiten zouden kunnen helpen. 

Bekijk hieronder de TV-reportage over de mondmaskers: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen