Het nieuwe geografische middelpunt van de Europese Unie in Gadheim.
AFP or licensors

Maak kennis met het nieuwe geografische middelpunt van de Europese Unie na de brexit

Vrijdag om middernacht verschuift het geografische middelpunt van de Europese Unie. Dat heeft alles te maken met de brexit of het formele vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Het nieuwe "hart" van de Europese Unie komt dan in Gadheim te liggen, een gemeente in Beieren (Duitsland).

9 graden, 54 minuten en 7 seconden oosterlengte en 49 graden, 50 minuten en 35 noorderbreedte, ofwel een godvergeten veld in Gadheim in Beieren: dat zal vanaf komende vrijdag middernacht het geografische middelpunt van de Europese Unie zijn, zo heeft het Institut Géographique National (IGN) in Frankrijk berekend.

Met het geografische middelpunt bedoelt het IGN het zogenoemde zwaartepunt van de Europese Unie. Stel dat u de contouren van de landengroep met een figuurzaag uit een houten plaat zou snijden en die vervolgens met een enkel touwtje horizontaal precies in evenwicht zou willen ophangen, dan is dat de plek waar u dat touwtje moet bevestigen.

Luister hieronder naar VRT-journalist Nico Cardone die het verhaal in "De wereld vandaag" op Radio 1 doet en lees voort onder de audio:

Evolutie

Het IGN berekent het geografische middelpunt van de Europese Unie sinds de jaren 80. Door de jaren heen is het verschillende keren opgeschoven omdat af en toe nieuwe landen lid werden. Omdat het vaak om landen in het oosten van het continent ging, is het vooral in die richting geëvolueerd.

1987 tot 1990: Het dorp Saint-André-le-Coq in de Auvergne in Frankrijk is het geografische middelpunt van de Europese Unie die dan 12 lidstaten telt: België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Griekenland, Denemarken en West-Duitsland.

1990 tot 1995: Met de eenmaking van West-Duitsland en Oost-Duitsland in 1990 schuift het geografische middelpunt 25 kilometer naar het noordoosten op naar Saint-Clément, een ander dorp in de Auvergne. Dat behoudt de titel tot 1995 wanneer 3 nieuwe landen tot de Europese Unie toetreden: Oostenrijk, Zweden en Finland.

1995 tot 2004: Viroinval in de provincie Namen in België mag zich het geografische middelpunt van de Europese Unie noemen. In 2004 moet deze gemeente de titel weer afstaan wanneer in een klap 10 nieuwe landen lid worden: Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië, Slovakije en Tsjechië.

Het monument in Viroinval dat het geografische middelpunt van de EU-15 markeert.

2004 tot 2007: Kleinmaischeid in Rijnland-Palts in Duitsland is het nieuwe geografische middelpunt van de Europese Unie die nu 25 lidstaten heeft. Lang duurt dat niet, want al in 2007 breidt de groep opnieuw uit met Bulgarije en Roemenië.

Het monument in Kleinmaischeid  dat het geografische middelpunt van de EU-25 markeert.

2007 tot 2013: Met 27 leden ligt het geografische middelpunt nu in een veld in Gelnhausen in Hessen, een andere deelstaat van Duitsland. Daar blijft het liggen tot 2013 wanneer Kroatië het 28e lid van de Europese Unie wordt.

Het monument in Gelnhausen dat het geografische middelpunt van de EU-27 markeert.

2013 tot 2020: Sindsdien ligt het geografische middelpunt in Westerngrund, een gemeente in Beieren. Daaraan komt vrijdag om middernacht een einde omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Gadheim neemt zo de fakkel over.

Het monument in Westerngrund dat het geografische middelpunt van de EU-28 markeert.
AFP or licensors

Markering

Wanneer een nieuwe gemeente of plek zich het geografische middelpunt van de Europese Unie mag noemen, wordt dat vaak gemarkeerd met vlaggen, een gedenkplaat of een monument. Ook in Gadheim hebben ze intussen alles in gereedheid gebracht, al noemt de burgemeester het een viering in mineur. Het is immers de eerste keer dat het zwaartepunt verschuift omdat een land de Europese Unie verlaat.

De titel zal Gadheim allicht geen windeieren leggen. Westerngrund trok de voorbije jaren veel toeristen die het geografische middelpunt met eigen ogen wilden zien. Nu al zijn verschillende televisieploegen uit alle hoeken van de wereld in Gadheim neergestreken. Veel valt daar momenteel nog niet te beleven want op een bed & breakfast na, is het dorp vrij verlaten.

Het geografische middelpunt van de Europese Unie in Gadheim.
AFP or licensors

Meest gelezen