Videospeler inladen...

"De beste regering die Roemenië ooit had": kan een expertenregering ook bij ons de politiek uit het slop trekken?

Een (nood)regering van experten kan een oplossing zijn om op een andere manier aan politiek te doen. Dat zegt Oana Bogdan die enkele jaren geleden zelf lid was van zo'n regering in Roemenië. "Mensen waren bezig met het algemene belang en niet met politieke spelletjes."

Een (nood)regering van experten die België tijdelijk moet gaan leiden in afwachting van een definitieve regering van politici: dat voorstel lanceerde burgemeester van Oostende en kandidaat-voorzitter van Open VLD Bart Tommelein gisteren op Twitter.

Landen als Italië, Oostenrijk en Israël hebben al ervaring met zo'n regering. Ook in Roemenië zat enkele jaren geleden een expertenregering in het zadel om het land door een diepe politieke crisis te loodsen.

Toen de regering van premier Victor Ponta eind 2015 viel, stelde president Klaus Johannis de voormalige eurocommissaris Dacian Cioloș tot premier van een noodregering aan. Een van de leden was Oana Bogdan. In "De afspraak" legt zij vanavond uit waarom zo'n regering volgens haar een goede zaak voor haar land was en dat ook voor andere landen kan zijn.

Bekijk hieronder het gesprek met Oana Bogdan in "De afspraak" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"De noodregering was in voege van november 2015 tot januari 2017 in afwachting van nieuwe verkiezingen", zegt ze. "Cioloș heeft zijn regering toen zelf gevormd door mensen overal ter wereld op te bellen. Het ging telkens om mensen met de Roemeense nationaliteit die expert in hun vakgebied waren. Ik was in Brussel toen hij me opbelde. Ik ben toen naar Roemenië teruggekeerd om staatssecretaris van Cultuur te worden."

"Het was een uitzonderlijke situatie. Dit was de visie van één man die een regering vormde. Het was de beste regering van Roemenië ooit. Die mensen waren gewoon bezig met het algemene belang, wat kunnen we doen om de problemen op te lossen? Ze waren niet bezig met politieke spelletjes."

"Er kwam veel meer transparantie in de politiek. Die mensen moesten zich niet bewijzen, want het was een noodsituatie. Ze zijn ook enorm met burgers in dialoog getreden. Dat bracht een mentaliteitsverandering op gang. Mensen dachten: "Tiens, het kan ook anders"."

Parlementaire controle

Toch botste de noodregering ook op obstakels. "In het parlement hadden de sociaaldemocraten, de partij van Ponta, nog altijd de meerderheid. Dat was een erg corrupte partij. Ook meer dan de helft van de burgemeesters was lid van die partij. Dat was moeilijk, want je kan geen beleid voeren als je zo wordt geblokkeerd."

De controle van het parlement in die periode noemt Bogdan daarom slecht. "Alle goeie beslissingen van de regering zijn geblokkeerd. Een paar zaken zijn wel doorgegaan."

"Nadien zijn veel van de leden van de noodregering alsnog in de politiek gestapt. Ze hebben echt een frisse wind door de politiek doen waaien. We hebben een politieke partij opgericht. Die heeft het goed gedaan bij de Europese verkiezingen. Cioloș is nu leider van de liberale fractie Renew Europe in het Europees Parlement."

Efficiënt

"De noodregering had twee grote voordelen", besluit Bogdan. "De leden konden signalen geven die politici misschien niet kunnen. Ze konden dingen naar boven brengen die belangrijk en relevant zijn voor de maatschappij. Daarnaast was de regering erg efficiënt. Ze kon efficiënt op crises reageren omdat ze met de kernzaken bezig was."

"Een van de grootste uitdagingen vandaag is een langetermijnvisie. Hoe kan je die uitbouwen als je om de vier jaar moet worden herverkozen? Een expertenregering kan een oplossing zijn, een trigger voor verandering als je anders aan politiek wil doen. Het kan een kantelmoment zijn."

Meest gelezen