Grote emoties in Dover, 1 dag voor de brexit: "Mensen dreigen ermee ons van de krijtrotsen te duwen"

Nog een dag en dan is het zover: morgen om middernacht stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Voorlopig is dat vooral symbolisch belangrijk want tot het einde van dit jaar geldt er een overgangsperiode. Maar toch gaat de uitstap gepaard met veel emoties zowel bij de voorstanders als de tegenstanders. Een verslag vanuit Dover.

"We kijken al zolang uit naar dit moment, ik kan niet wachten tot het zover is." Aan het woord is David, een kranige tachtiger die zijn dagelijkse wandeling over de krijtrotsen maakt. "Eindelijk kunnen we onze eigen zin doen en worden we niet langer gedicteerd door die bureaucraten in Brussel." "De bureaucraten in Brussel", het is een uitdrukking die ik wel vaker zal horen in Dover.

De "White Cliffs of Dover" zijn een favoriete plek voor gepensioneerde Britten. Op een mooie januaridag zitten ze hier met tientallen op een bankje. Sommigen blijven in hun auto zitten met een thermos hete thee om te kijken naar aankomst en het vertrek van de ferry's. "Ik ben oud genoeg om me de bommen op Dover te herinneren", zegt David.  We hebben die oorlog gewonnen en we hebben hard gewerkt om te geraken waar we nu staan. Wij Britten kunnen het heus wel alleen."

Uitzicht over de ferry terminal in Dover

Beneden is er een kronkelende slang vrachtwagens te zien die op en af de boten rijdt, een geoliede machine, want de aanvoer en uitvoer van goederen via het Kanaal gaat dag en nacht door. Elke dag varen hier minstens 60 boten uit, goed voor 16.000 vrachtwagens, en komen er evenveel aan. Douaneformaliteiten nemen amper 2 minuten in beslag. 

Wij Engelsen hebben een eilandmentaliteit. We laten ons niet graag de les lezen door anderen

Is David dan niet bang dat de brexit negatieve gevolgen gaat hebben voor de bedrijvigheid in de haven? "Misschien", denkt hij. "Maar we waren al een ferryhaven voor we lid werden van de EU, dus wat is het verschil? En als de EU haar huiswerk maakt, zou alles vlot moeten verlopen. Bovendien zal het op mijn leeftijd allemaal niet veel meer uitmaken" zegt hij peinzend. "Als ik jonger was, ja, dan zou ik me misschien meer zorgen maken." (lees verder onder de video)

Bekijk de gesprekken met David (83) en andere inwoners van Dover:

Videospeler inladen...

Ook Maureen maakt zich weinig zorgen, ook al werkte ze vroeger zelf in de haven. "Je moet dat begrijpen, wij Engelsen hebben een eilandmentaliteit. We laten ons niet graag de les lezen door anderen. Maar we zien jullie nog altijd even graag hoor", zegt ze al lachend. 

We zijn een machtig land. Als we het goed doen, dan zullen andere landen in Europa ons voorbeeld willen volgen.

China en de Verenigde Staten

De meningen van David en Maureen worden gedeeld door een grote meerderheid van de inwoners van Dover: maar liefst 62,2 % stemde hier in 2016 voor de brexit, dat is 10% meer dan het gemiddelde. De nabijheid van Frankrijk en het belang van een vlotte haventrafiek hebben weinig verschil gemaakt. 

Ook jongere mensen zoals Karen en Chris denken dat het allemaal wel zal meevallen. "We hebben andere goede bondgenoten zoals de Verenigde Staten en China, waarmee we handel kunnen drijven", zegt Chris. "We zijn een machtig land. Als we het goed doen na de brexit, dan denk ik dat andere Europese landen ons voorbeeld zullen willen volgen." (lees verder onder de foto)

Karen en Chris

Zijn vrouw Karen blijft sceptischer. "Ik vind het toch jammer, zegt ze, terwijl ze peinzend over de zee kijkt. "Ik hou van onze Europese buren, waarom iets veranderen dat goed gaat? Veel voedingsproducten komen uit Frankrijk, en Lidl en Aldi zijn Duits. Gaat dat geen gevolgen hebben voor de prijzen in de supermarkt?"

"We still love EU"

Om te tonen dat niet alle Britten zitten te wachten tot het 1 februari is, hebben een aantal pro-Europese Britten uit de buurt van Dover een symbolisch spandoek gemaakt, om over de krijtrotsen te hangen. "Op amper 12 uur hadden we al meer dan 5.000 pond bij elkaar zegt ontwerper Alex Lister. "We still love EU, staat erop. Daarmee willen we duidelijk maken dat we jullie nog altijd even graag zien." (lees verder onder de foto)

Alex Lister, ontwerper van het spandoek

Initatiefnemer was europarlemenslid Anthony Hook (Lib Dems). Maar na amper een dag moesten ze hun spandoek alweer opplooien. "We kregen persoonlijke bedreigingen via sociale media, dat ze ons van de krijtrotsen zouden duwen of ons huis in brand steken." zegt Alex. "Onze bedoeling was nooit om mensen tegen elkaar op te zetten, maar iedereen heeft zich ingegraven in de loopgraven."

Ook Alex kan niet ontkennen dat er diepe wonden zijn geslagen in de Britse samenleving. "Ik denk dat die kloof minstens nog een generatie zal blijven bestaan" zegt hij. "Eigenlijk is het aan de regering om het land weer samen te brengen. Maar dat gebeurt niet, integendeel. Ze hebben net nog een 50 pence stuk laten slaan om de brexit te vieren. Maar daarmee werken ze de verzoening niet in de hand."

Bekijk een filmpje over het grote "We still love EU"-spandoek aan de kust:

Videospeler inladen...

Beluister ook de radioreportage in "De ochtend":

Meest gelezen