Overleg met minister Geens levert niets op: staking in gevangenissen blijft voortduren

Het overleg tussen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de vakbonden over minimale dienstverlening in de gevangenissen is op niets uitgedraaid. Dat laten de vakbonden ACOD en ACV weten. De vakbonden willen niet weten van het voorstel van de minister. "Vanaf nu zullen er elke vrijdag acties volgen", zegt Gino Hoppe van ACOD.  Volgens een persmededeling van minister Geens gaat het om een "ultiem voorstel".

Al sinds vorige week woensdag wordt er actie gevoerd door het gevangenispersoneel. De vakbonden pikken het niet dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een minimale dienstverlening bij stakingen wil invoeren in de gevangenissen. 

Vanochtend heeft minister Geens de vakbonden een "ultiem voorstel" gedaan om tot een overeenkomst te kunnen komen. Maar daar gingen de vakbonden niet mee akkoord: "Het beantwoordde zeker niet aan wat wij voorgesteld hebben. We zijn bereid om de wet uit te voeren, maar dan wél conform de wet", aldus Gino Hoppe van ACOD. 

Hoe zit de minimale dienstverlening in elkaar?

De minimale dienstverlening houdt in dat er een regeling wordt uitgewerkt om te bepalen hoeveel personeel er in de gevangenis aanwezig moet zijn tijdens een staking. In een mededeling liet minister Geens weten dat het zou gaan om gemiddeld 54 procent van het gevangenispersoneel. 

Bij het nieuwe voorstel dat op tafel lag, werd er nog een extra element toegevoegd: een minimale ondergrens moet bepalen hoeveel personeel er aanwezig moet zijn in functie van de noden van de gevangenen. De bedoeling is om binnen elke gevangenis een vork te voorzien van personeelsleden die gevraagd kunnen worden om te werken die dag. Het gaat om een vork met een minimum en maximum met een verschil van 25 procent. Binnen die vork kan de directie het aantal personeelsleden dat nodig is aan het werk zetten", aldus Geens. 

"Er moet wel rekening worden gehouden met het feit dat er op de eerste dag nooit meer dan het minimum gevraagd kan worden. Vanaf de tweede dag kan de directeur dan een aantal personeelsleden opvorderen, rekening houdend met het minimum en maximum van de vork. Wanneer hij bijvoorbeeld beslist dat er 70 personeelsleden nodig zijn, maar er zijn maar 60 werkwilligen, dan zal hij aan de gouverneur moeten laten weten dat er 10 extra personeelsleden nodig zijn."

Nieuwe acties

"Dat plan is de verantwoordelijkheid afschuiven op de directeur", zegt Gino Hoppe. Daarom hebben de vakbonden nu besloten om verder te gaan met hun acties. Vanaf nu zal er elke vrijdag een 24 urenstaking gehouden worden in de gevangenissen. Daarnaast zal er per gevangenis nog elke week een extra dag gekozen worden om acties te laten doorgaan. 

De minister wil benadrukken dat hij sinds eind 2017 in constante onderhandeling en overleg is met de vakbonden over de invoering van de minimale dienstverlening, zoals die geëist wordt door de Raad van Europa. Daarnaast wil hij ook nog laten weten dat een staking steeds als een ultiem redmiddel moet gezien worden en niet als de actie om overleg in gang te zetten. 

Meest gelezen