Videospeler inladen...

Belgen in door coronavirus getroffen Chinese stad Wuhan worden gerepatrieerd

De vijftien landgenoten die zich nog in en rond de Chinese stad Wuhan bevinden, kunnen zaterdag terugkeren naar België. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken. De repatriëring is echter niet verplicht. 

De Belgen zullen aan boord kunnen gaan van een door Frankrijk gecharterd vliegtuig. Over de praktische regelingen wordt momenteel nog overleg gepleegd met de autoriteiten.

De Vlaming Johan Smets, die sinds 10 dagen in de stad verblijft, heeft van de Belgische ambassade een e-mail gekregen met de nodige instructies. "We worden vrijdag om 18 uur op het Franse consulaat in Wuhan verwacht", zegt Smets. "Daar moeten we eerst wat administratieve zaken regelen. Daarna gaat het vermoedelijk naar de internationale luchthaven van Wuhan, waar we voor we aan boord gaan van een Frans vliegtuig, eerst een medisch onderzoek zullen moeten ondergaan."

Een Belgisch consulair agent zal de hele vlucht aanwezig zijn om de Belgen bij te staan. Hoeveel Belgen zullen meereizen, is nog niet duidelijk.

Onzeker of Chinese partner mee kan

Eerder vandaag waren er problemen met de evacuatie van Britten. Partners en kinderen met een Chinees paspoort kregen er geen toelating om te vertrekken van de Chinese autoriteiten.  Ook de vrouw van Smets heeft de Chinese nationaliteit. "Er is ons mondeling toegezegd dat ze mee kan vertrekken", zegt Smets hoopvol. "We zullen pas meer informatie krijgen van de Chinese autoriteiten wanneer we in het consulaat zijn."

"Mijn vrouw wil absoluut zo snel mogelijk mee vertrekken", gaat Smets verder. "Ook al is het erg moeilijk voor haar om haar familie hier achter te laten. We vragen ons ook af wat ons nog te wachten staat, want we hebben begrepen dat we in Frankrijk nog 14 dagen in quarantaine zullen worden opgevangen."

Woensdag werd het reisadvies voor China aangepast. Met uitzondering van Hongkong worden niet-essentiële reizen naar China afgeraden. Naar Wuhan en de hele provincie Hubei worden alle reizen afgeraden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen