Videospeler inladen...

Betaalt u vanaf 1 mei meer bij de tandarts? Tandartsen en ziekenfondsen sluiten nieuw tariefakkoord

Tandartsen die de officiële ereloontarieven naleven, zullen meer mogen vragen voor kunstgebitten en als ze tanden trekken of vullen. Dat zijn de tandartsen overeengekomen met de ziekenfondsen. Nu is het vooral afwachten hoeveel tandartsen zich zullen schikken naar het nieuwe tariefakkoord.

Wie vandaag naar een "geconventioneerde" tandarts gaat - een tandarts die de officiële ereloontarieven naleeft dus - betaalt al vaak dingen uit eigen zak. Slechts ongeveer de helft van alle tandzorg wordt door de ziekteverzekering terugbetaald. 

Bovendien weigeren almaar meer tandartsen zich te houden aan de officiële tarieven. Dat zijn de "niet-geconventioneerde" tandartsen. Zij vinden dat die tarieven niet volstaan om de nodige kwaliteit te kunnen bieden en bepalen hun eigen prijs.

Het vorige akkoord over die officiële tarieven werd dan ook maar heel nipt goedgekeurd door 60 procent van alle tandartsen en dat is het wettelijke minimum.

De pest en de cholera

Voor de periode 2020-2021 hebben de tandartsen en ziekenfondsen gisteravond een nieuw akkoord gesloten. De belangrijkste conclusie daar is dat patiënten in een aantal gevallen nog meer uit eigen zak zullen moeten betalen. Als ze tanden trekken, vullen of voor kunstgebitten zorgen, mogen tandartsen hun ereloon - soms fors - optrekken. 

Het was kiezen tussen de pest en de cholera

Paul Callewaert, algemeen secretaris van het Socialistisch Ziekenfonds

Enkele concrete voorbeelden: als tandartsen een tand trekken en moeten hechten, mogen ze 57,5 euro vragen in plaats van 41 euro vandaag. Voor een eenvlaksvulling (een vulling voor een eenvoudig gaatje aan 1 kant van de tand) betaal je voortaan 48,5 euro in plaats van 32 euro. De prijzen voor kunstgebitten zullen ongeveer een derde hoger liggen dan vandaag.

"Het was kiezen tussen de pest en de cholera", legt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten uit. "Vandaag respecteren niet zoveel tandartsen de tarieven, waardoor patiënten sowieso te veel betalen. De bedoeling van dit akkoord is net om meer tandartsen de tarieven te doen respecteren, zodat de patiënt uiteindelijk meer zekerheid heeft over wat hij betaalt."

(Lees verder onder de foto)

Maximumfactuur

Die maximumtarieven gelden overigens niet voor jongeren onder de 18 en mensen met een laag inkomen. Ook worden de tarieven opgenomen in de maximumfactuur, zodat ze volledig worden terugbetaald zodra een bepaalde som bereikt is (die som is afhankelijk van uw persoonlijke situatie).

Het is nu opnieuw afwachten hoeveel tandartsen zich zullen "conventioneren", lees: zich zullen schikken naar de nieuwe maximumtarieven. Als 60 procent van de tandartsen akkoord gaat, gaan de hogere tarieven in op 1 mei. Tandartsen die de nieuwe maximumtarieven zullen aanrekenen, moeten hun patiënten daarover op voorhand inlichten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen