Brussels burgemeester Close en Britse ambassadeur bezegelden hun vriendschap in stadhuis

Britse ambassadeur in België: "Brexit betekent echt niet dat we jullie de rug toekeren"

Aan de vooravond van de brexit komt de Britse ambassadeur Martin Shearman met een charme-offensief. Na ruim een half jaar België spreekt hij al een aardig woordje Nederlands. En "al is de Brexit een historisch politiek moment, we gaan ook in de toekomst nauw samenwerken", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Luister hieronder naar de reportage of lees verder.

Ambassadeur Martin Shearman is nu zeven maanden op post in Brussel. "Ja, het waren moeilijke momenten vorig jaar" geeft hij toe. "Omdat er zoveel onduidelijkheid was. Maar dat is nu voorbij. Het doel is duidelijk". Dat doel is dus de brexit, en zo snel mogelijk tot een goed akkoord komen. 

"Mensen hier in Brussel interpreteren die brexit soms alsof we hen de rug toekeren. Maar dat is helemaal niet het geval. We willen een goed samenwerkingsverband opzetten. We hebben veel gemeen en dat blijft ook zo." Ambassadeur Shearman heeft het dan onder meer over de economische en culturele banden tussen de twee landen. 

Er komt veel op ons af, maar de richting is tenminste duidelijk 

Brits ambassadeur Martin Shearman
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

We zijn buren, vrienden en geallieerden zegt de ambassadeur en we willen dat zo houden. "Aan onze kant zullen we alles doen wat mogelijk is om dit jaar tot een alomvattend akkoord te komen".

Want de overgangsperiode loopt nog tot eind dit jaar. Voorlopig blijven de oude afspraken dus nog gelden. Met het "withdrawal agreement", het akkoord over de Brexit blijven de Britten hier in België en de Belgen in het VK dus beschermd. Ze kunnen hun leven voorlopig gewoon verderzetten, geruststellend toch? "We hebben daarvoor trouwens heel goed kunnen samenwerken met de Belgische overheden". 

Maar wat gebeurt er vanaf 2021, wanneer de overgangsperiode afloopt?

"Met wat goede wil aan beide kanten moet het mogelijk zijn om dit jaar een alomvattend akkoord af te sluiten" zegt Shearman. "Maar er ligt wel wat werk op de plank, het wordt een jaar met behoorlijk wat uitdagingen".

Want hij blijft hier in Brussel ambassadeur voor België, en dan zijn er ook nog de missies bij de Navo en de EU. "Veel werk en dan heb ik het niet alleen over de handelsrelaties, maar ook over defensie, over politie, over cultuur... Het wordt vast een druk en opwindend jaar". Een diplomatische manier ongetwijfeld om te zeggen dat er ook nog heel veel onduidelijk is, dat met de Brexit van vrijdag lang niet alle heikele punten van de baan zijn, wel integendeel. De echte onderhandelingen liggen nog voor ons.  

Meest gelezen