Videospeler inladen...

Rusland sluit grens met China, aantal besmettingen met coronavirus blijft stijgen

De Russische regering gaat de grens met China tijdelijk sluiten. Voorlopig zullen ook geen visa meer worden uitgereikt aan Chinezen. Dat moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Intussen zijn in China nu al 7.711 officiële besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Veel landen maken zich intussen klaar om landgenoten uit de hardst getroffen Chinese regio's weg te halen.

De beslissing is genomen door de Russische premier Michail Misjoestin. De maatregel gaat vandaag nog in. Zo wordt de 4.250 kilometer lange grens met China gesloten en zullen er voorlopig geen visa meer worden verstrekt aan inwoners van de Volksrepubliek. Enkele regio's in het oosten van Rusland hadden eerder al beperkingen opgelegd aan de grens. Ook de Centraal-Aziatische republieken Kazachstan en Mongolië en het communistische Noord-Korea hadden dat al gedaan.

In de Italiaanse haven Civitavecchia nabij Rome zitten intussen meer dan 6.000 mensen geblokkeerd op een cruiseschip. Een Chinese toeriste uit Macau zou daar ziek zijn geworden. Ze wordt samen met haar partner verzorgd in haar kamer, maar uit voorzorg is het hele schip in quarantaine geplaatst. Het is echter nog niet duidelijk of de vrouw lijdt aan het coronavirus. 

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen schorten hun vluchten naar China op. Vandaag hebben Air France en KLM uit Nederland dat gedaan. Volkswagen houdt zijn fabrieken in China nog zeker een maand dicht. 

170 doden en 7.711 besmettingen in China

Uit een nieuwe balans van de Chinese gezondheidscommissie zijn er nu al 7.711 officiële besmettingen en 170 overlijdens gemeld door het nieuwe coronavirus. Dat dook bijna een maand geleden voor het eerst op in de miljoenenstad Wuhan, in de oostelijke provincie Hubei. De meeste besmettingen situeren zich dan ook in de regio rond Wuhan, maar het virus is nu in alle regio's van China gemeld. Voor het eerst is ook iemand ziek geworden in Tibet.

Intussen is ook een eerste besmetting gemeld in India. Het zou gaan om een student uit de zuidelijke deelstaat Kerala die teruggekeerd was uit Wuhan. Ook de Filipijnen hebben een eerste geval van het virus opgemerkt. Het gaat om een Chinese vrouw die via Hongkong het land was binnengekomen.

De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn groot, zowel binnen als buiten China. Zo zijn verschillende kleine en grote steden in quarantaine geplaatst, zijn (delen van) toeristische trekpleisters afgeloten en wordt de start van het nieuwe semester in scholen en universiteiten en enkele regio's voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Een week geleden ging de miljoenenstad Wuhan, waar het virus voor het eerst gesignaleerd werd, als eerste in lockdown. Dat betekent dat alle vlieg- en treinverkeer werd stilgelegd. Er is ook geen ander openbaar vervoer mogelijk en sinds enkele dagen is ook het privé-autoverkeer aan banden gelegd.

"Aanvankelijk werd gedacht dat er altijd wel mogelijkheden en sluipwegen zullen zijn om zo'n grote stad uit te geraken, maar dat is niet het geval", zegt correspondente Leen Vervaecke in Wuhan. "Ik ben aan de stadsgrenzen gaan kijken. Daar staan overal controleposten en de sluipwegen zijn allemaal afgesloten met hekken, of grote bergen aarde, of diepe sleuven die ze hebben gegraven. De lockdown is 100 procent."

De straten zien er akelig leeg uit. Als je vergelijkt met vorig jaar rond deze tijd, de periode vlak na Chinees Nieuwjaar, dan zou je normaal gezien nu in de file moeten staan.

Johan Smets, Belg in Wuhan

Wuhan lijkt dus op een spookstad, dat zegt ook Johan Smets, een Belg die momenteel in Wuhan verblijft. "De straten zien er akelig leeg uit. Als je vergelijkt met vorig jaar rond deze tijd, de periode vlak na Chinees Nieuwjaar, dan zou je normaal gezien nu in de file moeten staan. Maar dat is nu niet het geval."

"Wij blijven heel veel binnen", zegt Smets. "We hebben Chinees Nieuwjaar gevierd met een deel van de familie, want de anderen konden niet tot bij ons geraken. Vanmorgen zijn we voor de eerste keer gaan winkelen om te kunnen eten en drinken. We kunnen dus buiten, maar beperken onze verplaatsingen zoveel mogelijk."

Smets heeft zich aangemeld voor evacuatie "vooral omdat ik anders geen idee heb hoelang de toestand hier blijft duren, misschien zit ik hier 2 of 3 maanden vast. Ik ben ermee bezig, maar ik ben niet in paniek. Ik zie mensen op straat met dubbele mondmaskers, plastic beschermkledij, handschoenen, een hoedje. Ik denk dat dat wat overroepen is."

Landen halen burgers uit getroffen gebied, ook quarantainemaatregelen

Heel wat landen ondernemen intussen actie om landgenoten weg te halen uit het gebied met de meeste besmettingen. Ook België is daarmee bezig, maar er is nog geen concrete info over de repatriëring, zegt Vervaecke. "De ambassade en Buitenlandse Zaken zijn er druk mee bezig en we worden op de hoogte gehouden."

Het terughalen van landgenoten houdt ook een mogelijk risico in voor de verdere verspreiding van het virus. Mensen kunnen immers al besmet zijn zonder ziek te zijn, en zo verder het virus verspreiden. Daarom nemen meerdere landen maatregelen en is er in sommige gevallen sprake van een quarantaine.

De verontrusting is groot, maar tegelijk is er ook hoop en opluchting dat het aantal besmettingen niet zo snel meer stijgt als een aantal dagen geleden.

Leen Vervaecke in Wuhan

"Hoe die maatregelen er voor België of voor Europese landen uit zullen zien, is op dit moment nog niet duidelijk. En voor landen die al burgers hebben geëvacueerd, is het ook telkens verschillend. De Verenigde Staten hebben al mensen teruggehaald, zij moeten 72 uur op een militaire basis blijven en worden gescreend op symptomen en getest. Zuid-Koreanen moeten echt 14 dagen in quarantaine in een medische instelling. Tot groot protest van de bevolking."

De Chinese bevolking kan zelf niet weg uit het getroffen gebied, "maar de vraag stelt zich niet bij hen omdat het gewoon onmogelijk is. Wuhan en de steden errond zijn compleet afgesloten. Je merkt dat de verontrusting hier wel groot is, maar tegelijk is er ook hoop en opluchting dat het aantal besmettingen niet zo snel meer stijgt als een aantal dagen geleden."

(tekst gaat voort onder de foto)

Zuid-Koreanen protesteren tegen de beslissing om geëvacueerde landgenoten 14 dagen in quarantaine te plaatsen.

WHO beoordeelt de situatie opnieuw

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag opnieuw samen om de situatie te bespreken en om te beoordelen of er sprake is van een internationale noodsituatie. Een week geleden was het volgens de WHO nog te vroeg om dat te doen.

Een internationale noodtoestand is een "uitzonderlijke gebeurtenis die een risico inhoudt voor andere landen en een internationaal gecoördineerde actie vraagt". Eerder gebeurde dat voor het zikavirus in 2016 en de uitbraak van ebola in Afrika. Directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus zei vorige week dat het "een noodtoestand in China" is, geen wereldwijde noodtoestand, "al kan het dat wel worden. "Onze beslissing betekent niet dat de WHO dit niet ernstig neemt, integendeel."

Als de WHO vandaag zou overgaan tot het uitroepen van een internationale noodtoestand, houdt dat in dat er meer vrijkomt voor de bestrijding van het virus. Het kan ook betekenen dat er restricties komen op handel en reizen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen