Videospeler inladen...

Van duurdere bus-, tram- en treintickets tot een Brussels alcoholverbod: dit verandert er op 1 februari

Vooral in het openbaar vervoer zult u de komende maand veranderingen voelen. Zoals u het stilaan van ons gewoon bent, hebben we de belangrijkste veranderingen voor komende maand voor u gebundeld.

1. De Lijn trekt heel wat prijzen op

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft aan haar tarieven gesleuteld en die gaan vanaf 1 februari in:

 • Het sms-ticket zal niet langer 2,25 euro maar wel 2,65 euro kosten (inclusief operatorkost van 0,15 euro). Wie een smartphone heeft, is dus veel goedkoper af met een m-ticket via een app. De prijs daarvan blijft 1,8 euro.
 • Ook een groepsticket voor tien of meer personen wordt fors duurder: van 1,30 euro per rit naar 1,60 euro per rit (+23 procent). 
 • De dagpas zal zowel op kaart als digitaal 7,5 euro kosten. Momenteel is dat in de app nog 6 euro, en via de verkooppunten 7 euro.
 • De prijs van de tienrittenkaarten blijft onveranderd: 16 euro op een kaartje of 15 euro via de smartphone. 

Onder meer de abonnementen bij De Lijn en de NMBS worden duurder

 • Een biljet voor een enkele rit in voorverkoop wordt goedkoper: van 3 naar 2,5 euro. Dat ticket bij de chauffeur kopen met cash kan nog tot 1 juli, maar dan kost de rit wel nog 3 euro. Na 1 juli kan je enkel nog elektronisch betalen.
 • De abonnementen worden duurder, behalve de maandabonnementen. Een Omnipas, een abonnement voor 25- tot 64-jarigen, gaat bijvoorbeeld van 319 naar 329 euro per jaar. Het abonnement voor 65-plussers zal 55 euro in plaats van 54 euro per jaar kosten.

2. Ook duurdere biljetten bij de NMBS

Ook reizen met de trein zal voortaan iets duurder zijn, zo laat de NMBS weten:

 • De prijs van het standaard- en weekendbiljet gaat gemiddeld met 1,53 procent omhoog. 
 • De prijzen van de woon-werkabonnementen, de schoolabonnementen en de afgeleide producten van de abonnementen (zoals de Campuskaart) stijgen dan weer met 2,87 procent.
 • De Key Card, voor korte afstanden binnen een bepaalde zone, wordt 30 cent duurder.

(Lees verder onder de foto)

 • Het seniorenbiljet kost voortaan 40 cent meer, maar voortaan kunnen die biljetten ook tijdens alle weekends van de zomervakantie worden gebruikt.
 • De prijzen van vrijetijdsproducten voor jongeren blijven ongewijzigd. Het gaat dan om de Go Pass 1, Go Pass 10 en Go Unlimited, een vrij traject voor jongeren tot 26 jaar. Ook de prijs van de Rail Pass blijft hetzelfde.

3. Rolstoelgebruikers moeten bij De Lijn niet meer op voorhand reserveren

Rolstoelgebruikers die met een bus of tram van De Lijn op stap willen gaan, moeten hun reis niet langer op voorhand reserveren. Ze kunnen wel alleen op- en afstappen aan rolstoeltoegankelijke haltes, en de rolstoelplaats op het voertuig moet nog vrij zijn.

Volgens De Lijn is ruim een derde van de zowat 36.000 haltes rolstoeltoegankelijk. Of dat het geval is, kan de reiziger online checken. Ook aanmelden via de belbuscentrale blijft mogelijk.

(Lees verder onder de foto)

Nicolas Maeterlinck

Rolstoelgebruikers konden tot nu toe op een zestigtal bus- en tramlijnen van De Lijn al op- en afstappen zonder reservatie. Maar op andere lijnen moeten ze nog vaak minstens 24 uur vooraf een plaats reserveren op een specifieke busrit. 

Die laatste procedure was wat achterhaald, geven ze bij De Lijn toe. Dat komt omdat gebruikers intussen zelf kunnen opzoeken of de haltes die ze willen gebruiken rolstoeltoegankelijk zijn en omdat ook het grootste deel van de bussen en trams intussen aangepast is voor rolstoelen.

4. Brussel test alcoholverbod in voetgangerszone

De stad Brussel voert vanaf 1 februari in de voetgangerszone een alcoholverbod in. Tussen middernacht en 6 uur 's ochtends is het niet meer toegelaten om in het openbaar alcohol te drinken.

Aanleiding zijn de vele klachten rond geluidsoverlast, onreinheid en inbreuken op de openbare veiligheid zoals vandalisme en diefstallen. Heel vaak waren daar dronken mensen bij betrokken.

(Lees verder onder de foto)

De zone waarin het alcoholverbod geldt, loopt van het Fontainasplein tot aan het De Brouckèreplein en omvat zo de volledige Anspachlaan. Het Muntplein en de zijstraten van de Anspachlaan en de parallelle Kleerkopersstraat en de Zuidstraat behoren ook tot de perimeter.

Wie betrapt wordt, zal zijn alcoholische dranken moeten afgeven en wordt bestraft met een boete van 350 euro.

Er zullen wel enkele uitzonderingen zijn op het verbod. Zo blijft het mogelijk om alcohol te drinken op de door de stad vergunde terrassen en tijdens alle commerciële, feestelijke of sportevenementen die toegestaan of georganiseerd worden door de stad.

De maatregel geldt voorlopig voor 6 maanden. Nadien zal die worden geëvalueerd.

5. Boetes voor vervuilende auto's in Gent

De lage-emissiezone in Gent is al sinds 1 januari in voege. Dat betekent dat de meest vervuilende auto's uit de binnenstad worden geweerd. Maar januari gold nog als overgangsmaand, want pas vanaf februari zullen er effectief boetes worden uitgeschreven als je met een te vervuilende auto de stad binnenrijdt.

(Lees verder onder de foto)

Wie met dieselauto met een Euro 4-motor rijdt, moet per week 25 euro betalen om de lage-emissiezone binnen te mogen. Voor nog oudere dieselwagens en benzinewagens met een Euro 1-motor is er een dagpas nodig. Die kan je maar 8 keer per jaar aankopen.

Chauffeurs die niet in orde zijn, riskeren boetes tot 150 euro.

6. Sociale tarieven stijgen voor elektriciteit, maar dalen voor gas

De sociale tarieven voor elektriciteit gaan voor het eerst sinds anderhalf jaar weer omhoog. Die sociale tarieven zijn de laagste tarieven op de markt. Ze worden toegekend aan personen of gezinnen die genieten van bepaalde tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld personen met een handicap of mensen met een leefloon. 

Ongeveer 9 procent van de huishoudens kan gebruikmaken van een sociaal tarief. Dat zijn dus tienduizenden gezinnen.

(Lees verder onder de foto)

In februari van vorig jaar besloot de regering de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas te bevriezen voor zes maanden, om te vermijden dat ze de hoogte in zouden schieten als gevolg van de stijgende prijzen voor stroom en aardgas op de energiemarkten. 

Zonder die bevriezing zouden de sociale tarieven voor elektriciteit met 22 procent en voor aardgas met 28 procent zijn gestegen. Voor elektriciteit volgde in juli een tweede bevriezing, voor aardgas niet.

De sociale tarieven kunnen maar maximaal tweemaal na elkaar worden bevroren. Daarom gaan ze nu dus omhoog voor elektriciteit, met 8 procent om precies te zijn. 

Voor aardgas is er een daling van de tarieven, met 12 procent. Het gaat om de tweede daling op rij: in de zes maanden daarvoor was er al een daling met 10 procent. De nieuwe tarieven geleden van 1 februari tot en met 31 juli.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen