Videospeler inladen...

Geen woord over Delphine Boël, wel over het klimaat en de formatie: dit moet u onthouden na toespraak van koning Filip

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op het paleis heeft koning Filip politici opgeroepen om op zoek te gaan naar "compromissen" en "eindelijk een volwaardige regering te vormen". Acht maanden na de verkiezingen is het tijd om "exclusieven te laten vallen", zegt de koning. Twee keer in zijn toespraak verwijst hij naar de urgentie van een sterk klimaatbeleid. De evoluties rond Delphine Boël kwamen dan weer helemaal niet ter sprake. 

Op het koninklijk paleis is het vanmorgen verzamelen geblazen voor toppolitici en andere bestuurders, want de koning houdt er zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor de "gestelde lichamen". 

Net zoals in zijn kersttoespraak, roept de koning politici op tot verantwoordelijkheidszin. Hij vraagt hen om "exclusieven te laten vallen" en "eindelijk een volwaardige regering te vormen". "Ik ben mij natuurlijk bewust van de moeilijkheden die nog moeten overwonnen worden", zegt de koning, maar met "compromissen" moet dat lukken. 

De tijd is gekomen om de inspanningen van de voorbije acht maanden te verzilveren, exclusieven te laten vallen en eindelijk een volwaardige regering te vormen

Koning Filip

De verkiezingen liggen intussen al acht maanden achter ons en het paleis was al meer dan eens het toneel van audiënties in de zoektocht naar een nieuwe ploeg. Dinsdag verlengde de koning de opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) opnieuw met een week. Ook premier Sophie Wilmès (MR) hield een toespraak op het paleis, en riep op om voort te maken bij de onderhandelingen. 

Ook premier Sophie Wilmès (MR) riep op om voort te maken met de onderhandelingen.

De koning vroeg ook opnieuw aandacht voor het klimaat. Hij prijst daarbij het beleid van de Europese Commissie, dat van Europa het eerste "klimaatneutraal" continent wil maken met hun Green Deal. De commissie biedt daarmee "positieve en concrete antwoorden" op jongeren die bezorgd zijn over het klimaat, vindt de koning. 

Er werd echter niets gezegd over de evoluties in het proces van Delphine Boël. Maandagavond bevestigde koning Albert via zijn advocaat dat hij de biologische vader is van zijn buitenechtelijke dochter Delphine Boël. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen