Videospeler inladen...

Duizenden tonnen strooizout wachten op winterprik, gemeente­besturen zien het graag gebeuren

Wist u dat er duizenden tonnen strooizout klaarliggen voor als er toch nog een winterprik komt? Niet bij de gemeenten en steden, wel bij de bedrijven die strooizout verkopen. Maar niemand heeft het nu nodig en zondag wordt het misschien wel 14 graden. Is handelaar in strooizout stilaan een job zonder toekomst?

Waar was u op 30 januari 2019, een jaar geleden? Wellicht aan het strooien of aan het schuiven, of allebei. Ons land kreeg een laag sneeuw te verwerken, op sommige plaatsen tot 10 centimeter en meer. Onderstaande beelden zullen uw geheugen opfrissen:

Videospeler inladen...

Komend weekend mogelijk 14 graden

Op dit moment is er geen winter te zien, en ook de voorbije weken en maanden zijn we gespaard. De gemeentebesturen zien het graag gebeuren. Strooien kost geld, en al het geld dat niet in zout opgaat, kan voor iets anders dienen, is de redenering. En het gaat soms over stevige bedragen. Wist u dat de stad Brugge in de strenge winter van 2012-2013 een slordige 150.000 euro uitgaf aan strooizout alleen? Voor de steden en gemeenten is winterkoude dus echt niet nodig.

Grote voorraden, maar niet in uw stad of gemeente

De meeste steden en gemeenten hebben kleine voorraden, voor hooguit enkele dagen. Meestal hebben ze wel afspraken bij zoutleveranciers en het zijn zij die de grote hoeveelheden in stock hebben. Bij Zoutman in de Gentse haven ligt 60.000 ton strooizout te wachten op koude. Als je het daar vraagt, mag koning winter eraan beginnen.

Verpakte zakken strooizout bij Zoutman in de Gentse haven.

Wat als er helemaal geen winter meer komt?

Als er de komende weken en maanden geen winterprik meer komt, dan blijft het zout liggen waar het ligt, bij de zoutbedrijven. Op zich is dat geen ramp, maar het betekent wel dat het strooizout plaats inneemt van andere mogelijke producten. Daar is rekening mee gehouden, maar de zoutbedrijven hadden met de ruimte liever iets anders gedaan. En het strooizout herwerken tot een ander product, is onmogelijk. Eenmaal het strooizout is aangemaakt, kan je er niets anders meer mee doen, zeggen de fabrikanten.

Het strooizout blijft voorlopig liggen waar het ligt.

Is strooizout maken en verkopen nog rendabel?

Bij Zoutman, dat aan heel veel steden en gemeenten levert, hebben ze de strategie de voorbije jaren al bijgesteld. Het bedrijf maakt veel meer dan strooizout en is het hele jaar actief. Landbouwzout, voedingszout of zout voor bepaalde industriële processen moet er altijd zijn. En strooizout is bij Zoutman goed voor 10 tot 20 procent van de omzet. Dat het relatief warm is, heeft dus wel een impact op het bedrijf, maar de winterwarmte zal niet tot een faillissement leiden. En als die winterprik er dan plots toch zou komen, zal het zout moeten klaarliggen, hoe dan ook.

Videospeler inladen...

Meest gelezen