Foto: Google Maps

Internetcriminelen doen zich voor als kunstkoper en lichten Nederlands museum op voor bijna 3 miljoen euro

Het Rijksmuseum Twenthe, in het oosten van Nederland, is door internetcriminelen bijna drie miljoen euro afhandig gemaakt. Die laatsten konden zich mengen in de onderhandelingen over de aankoop van een schilderij en deden zich daarbij voor als verkoper.

Volgens het persagentschap Bloomberg raakte de directeur van het museum in Enschede op een kunstbeurs in Maastricht gecharmeerd door een schilderij van de Britse landschapsschilder John Constable. Dat hing in de stand van een Londense kunsthandelaar.

De onderhandelingen gebeurden blijkbaar per e-mail en duurden maandenlang. De criminelen konden meekijken en deden zich op een beslissend moment voor als de verkopende partij. Ze konden het museum overhalen het overeengekomen bedrag van 2,85 miljoen euro op een rekening van de criminelen in Hongkong te storten.

De museumdirecteur zegt aan de Nederlandse omroep NOS dat hij de beveiliging van zijn e-mailsysteem heeft laten onderzoeken. "Uit die onderzoeken is gekomen dat er in onze e-mailsystemen geen enkele kwetsbaarheid zat, dat ze up-to-date en in orde waren. Wij hebben uiteindelijk de kunsthandelaar voor de rechter gedaagd om duidelijk te krijgen dat dit schilderij gekocht en betaald is."

Het museum vond dat de Londense kunsthandelaar had moeten zien dat er zich een derde partij in het mailverkeer had gemengd en heeft de kunsthandelaar voor de rechter gedaagd. Maar de rechter heeft vandaag geoordeeld dat het museum had moeten nazien of het doorgestuurde rekeningnummer wel dat van de kunsthandelaar was. 

Het Rijksmuseum bekijkt nog hoe het verder moet met deze zaak. Maar het legt zich er niet zomaar bij neer.

Meest gelezen