Videospeler inladen...

Langste drugstunnel ooit ontdekt tussen Mexico en VS: "Er kwam geen einde aan"

De langste tunnel voor drugsmokkel tussen Mexico en de VS ooit is ontdekt. De tunnel van meer dan 1.300 meter loopt tussen Tijuana en San Diego, en is uitgerust met rails, liften, en een ventilatie- en afvloeiingssysteem. Bij de ontdekking zijn er wel geen drugs gevonden, en niemand is gearresteerd.

De ingang van de tunnel werd al in augustus vorig jaar ontdekt in Mexico. De Amerikaanse grenswacht bracht daarna de tunnel in kaart en maakte vandaag de resultaten bekend: een tunnel van meer dan 1.300 meter lang, 1,7 meter hoog en 60 cm breed. De tunnel lag zo'n 21 meter onder de oppervlakte.

De tunnel was bijzonder goed uitgerust: een hydraulische lift, rails en een ventilatie- en afvloeiingssysteem. Aan de Amerikaanse zijde werd een uitgang gevonden die geblokkeerd was met zandzakjes. Het lijkt erop dat de smokkelaars bezig waren een andere uitgang uit te graven.  Er werden wel geen drugs gevonden, en niemand is gearresteerd. 

"De tunnel is zo gesofisticeerd en zo lang, dat getuigt van de tijdrovende pogingen die internationale criminele organisaties willen ondernemen om smokkel over de grens te vergemakkelijken", zegt de Amerikaanse overheid. "Er kwam geen einde aan", klonk het bij een ervaren onderzoeker van smokkeltunnels. 

Na de vondst moet de Amerikaanse overheid de tunnel volgens de wet volgieten met beton. Sinds 2006 zijn er zo 15 onderaardse gangen gevonden tussen Mexico en de VS. De vorige langste tunnel was 904 meter lang en werd ontdekt in 2014.

Wie er achter de smokkelroute zit, is nog niet duidelijk. Wel werd de tunnel ontdekt in het gebied waar het bekende drugskartel Sinaloa actief is. De legendarische leider van dat kartel, Joaquin Guzman, beter bekend als El Chapo, zit in de gevangenis in de Verenigde Staten een levenslange straf uit.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen