Videospeler inladen...

Maggie De Block (Open VLD): "Gerepatrieerde Belgen moeten 14 dagen in quarantaine in Militair Hospitaal"

De 15 landgenoten die de komende dagen vanuit de Chinese stad Wuhan zullen worden gerepatrieerd, worden na hun aankomst op de militaire luchthaven van Melsbroek overgebracht naar het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek, waar ze 14 dagen in quarantaine zullen worden gehouden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd aan VRT NWS. Wie ziek zou worden door het coronavirus, wordt overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, dat is aangeduid als referentieziekenhuis.

"De mensen zullen naar Europa komen met een Frans vliegtuig", zegt De Block. Een aantal mensen zal verder vliegen naar Melsbroek, aldus de minister. "Onze mensen gaan hier in quarantaine."

Zieke mensen worden door de Chinezen niet op het vliegtuig gezet

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Hoe ziet die quarantaine er in de praktijk uit? "Wij hebben het Militair Hospitaal waar wij de mensen in quarantaine kunnen houden, waar ze volgens de laatste richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie 14 dagen blijven. Als ze ziek worden, worden ze naar het gespecialiseerd ziekenhuis Sint-Pieters gebracht, waar ze kunnen behandeld worden."

Voor alle duidelijkheid worden alleen mensen gerepatrieerd die geen ziekteverschijnselen vertonen. "Zieke mensen worden door de Chinezen niet op het vliegtuig gezet", zei De Block daarover in "Terzake".

Het gevaar van een virus is dat het terug kan muteren

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Vanavond heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in verband met het coronavirus een wereldwijde noodsituatie afgekondigd. Dat betekent niet dat we ons nu veel zorgen moeten maken, maar wel dat ontwikkelingslanden beter ondersteund kunnen worden.

"Deze griep door het coronavirus is besmettelijker, maar het is niet zo dodelijk als een gewone griep", aldus De Block. Een gewoon griepvirus maakt jaarlijks inderdaad meer dodelijke slachtoffers. "Het treft wel dezelfde mensen als een gewone griep: oudere mensen en mensen die een onderliggende ziekte hebben", zegt De Block nog. "Het gevaar van een virus is dat het terug kan muteren en dus nog gevaarlijker of net minder virulent kan worden. En daarom vertrouwt men het niet."

Bekijk hieronder het gesprek met Maggie De Block in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen