Nederlandse leraren staken tegen de werkdruk en een teveel aan administratie

In Nederland leggen veel leerkrachten vandaag het werk neer. Ze protesteren tegen het tekort aan leraren. Opvallend is dat in bijna de helft van de scholen het salaris van de stakers toch uitbetaald wordt.

Volgens de publieke omroep NOS is de stakingsbereidheid erg groot. In negen op de tien scholen zou er vandaag gestaakt worden. In een aantal steden zoals Rotterdam, Groningen en Middelburg zijn er vandaag betogingen.

De leerkrachten zijn vooral ontevreden over de groeiende administratie, de hoge werkdruk en het tekort aan collega's. Ze eisen ook kleinere klassen. 

Opvallend is dat de scholen zelf kunnen beslissen of de stakende leerkrachten een loon krijgen. In 45 procent van de scholen zou dat niet het geval zijn, de andere schoolbesturen steunen de staking wel. Er is ook een tussenvorm waarbij slechts een deel van het salaris betaald wordt. 

Meest gelezen