Vrouwen in smoking, een wc-ontstopper en de transgender­vlag, we krijgen er 117 nieuwe emoji's bij

Het Unicode Consortium, de organisatie die bepaalt welke emoji's wereldwijd gebruikt worden, heeft een nieuwe lijst met emoticons klaar. Daarbij is er extra aandacht voor genderinclusieve (geen onderscheid tussen geslachten) symbolen. Na enige kritiek vorig jaar is onder meer de transgendervlag met blauw, roze en witte horizontale strepen opgenomen.

Onder de 117 symbolen zitten er 62 nieuwe bij, onder meer een ijsbeer,  pick-uptruck, een piñata, teenslippers, bosbessen en olijven. Maar even goed huishoudelijk gerief zoals een tandenborstel, theepot, fondue-stel, naald, ladder, emmer tot een rubberen wc-ontstopper toe.

Met de transgendervlag in de lijst wil Unicode tegemoetkomen aan de kritiek van vorig jaar. De vlag werd in 1999 ontworpen door Monica Helms, een openlijk Amerikaanse transvrouw. Zij gebruikte bewust de kleuren blauw, roze en wit. "Babyblauw traditioneel voor jongens, babyroze traditioneel voor meisjes en wit als neutrale kleur", gaf ze als uitleg. 

De 55 andere emoji's zijn eigenlijk varianten van bestaande. Voortaan zijn mannen met (bruids)sluier of vrouwen in smoking, alsook een kerstvrouw, beschikbaar. U vindt de hele lijst hier terug. 

Let daarbij ook op het nieuwe symbool voor twee knuffelende mensen én het typische Italiaanse handgebaar waarbij de vingertoppen gestrekt naar een denkbeeldig punt gaan (het sarcastische "Waar heb je het over?! Wie denk je wel dat je bent?! Och man, meen je dat nu?!" enz.). 

Fabrikanten kunnen nu aan de hand van de lijst van het Unicode Consortium hun eigen variant van de nieuwe emoji's maken. Naar verwachting zullen de nieuwe emoji's pas worden toegevoegd als Apple en Google met een update van hun besturingssysteem voor de smartphone komen. Gewoonlijk gebeurt dat in het najaar, in september of oktober.

Meest gelezen