Paddo's, ijsbaden en naalden in je huid prikken gezond? "The Goop Lab" met Gwyneth Paltrow verkoopt "klinkklare onzin"

"The Goop Lab" is een reeks op Netflix waarin actrice Gwyneth Paltrow allerlei alternatieve therapieën en diëten aanprijst die je een gelukkiger en gezonder leven beloven. Marleen Finoulst, arts en lid van SKEPP (Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale), is niet onder de indruk van de reeks en noemt de meeste therapieën klinkklare onzin.   

Marleen Finoulst was vanmiddag te gast in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. Ze liet er zich kritisch uit over de wondertherapieën van actrice Gwyneth Paltrow. 

Paddo's gebruiken om te ontspannen

Dat paddo's, of paddenstoelen die je doen hallucineren, goed zijn voor je mentaal welbevinden, neemt Finoulst met een korrel zout. “Al sinds de jaren 60 wordt de actieve stof uit die paddenstoelen, psilocybine, gebruikt in experimentele therapieën om stemmingswisselingen te behandelen. De laatste jaren wint ze weer aan belangstelling. Onderzoeksgroepen gebruiken minidosissen bijvoorbeeld bij de behandeling van depressies en psychoses."

"Het klopt dus dat die paddenstoelen je mentale toestand beïnvloeden. In Sillicon Valley bijvoorbeeld, gebruiken vele mensen voor de hoge werkdruk van die lage dosissen. Maar er zijn ook gevaren verbonden aan het consumeren ervan. Want de hallucinaties die ze opwekken, kunnen terugkomen op momenten dat je ze niet wenst. Ze blijven dus voortduren, ook al ben je met die paddenstoelen gestopt.”  

IJsbaden nemen om het lichaam te ontzuren

In een andere aflevering van de reeks beweert een Nederlandse goeroe dat baden in ijskoud water en tegelijk je adem inhouden je lichaam alkalisch maakt: vrij van zuur of stress.  Klinkklare onzin, zegt Finoulst, en bovendien levensgevaarlijk. “Er zijn al verschillende mensen gestorven door een koudeshock, of omdat ze te lang hun adem hadden ingehouden. De man beweert dat door de combinatie van kou en ademhalingstechnieken je lichaam ontzuurt, waardoor je minder stress hebt. Maar dat is totaal onwetenschappelijk. Ons lichaam heeft inderdaad zuren, maar die zijn levensnoodzakelijk voor het goed functioneren van de organen.”  

Naalden in de huid prikken om te verjongen

In nog een andere aflevering wordt beweerd dat je jonger kunt worden door naalden te prikken in je huid. De naalden zouden de energiebanen stimuleren waardoor je lichaam nieuw leven wordt ingeblazen. Ook dit is klinkklare onzin, aldus Finoulst. “Als dergelijke therapieën al een heilzame invloed hebben, dan is het allicht door de omkadering. De mensen liggen in het gras of op een tafel en krijgen sfeervolle  muziek te horen. Daardoor geraken ze automatisch ontspannen.”   

Beluister hieronder het gesprek met Marleen Finoulst in "Nieuwe Feiten":

Meest gelezen