Nicolas Maeterlinck

Drie beschuldigde artsen vrijgesproken op euthanasieproces in Gent, opluchting bij artsen: "Groot pak van mijn hart" 

Op het euthanasieproces in Gent zijn de drie artsen vrijgesproken. Ze zijn dus niet schuldig aan gifmoord op Tine Nys. Dat heeft de assisenjury na een urenlang beraad beslist. In de hele zaal klonk luid applaus toen het arrest uitgesproken werd. Voor de dokters valt er een last van hun schouders: "Dit is een groot pak van mijn hart, wij dragen dat al 10 jaar mee", zegt psychiater Lieve Thienpont. De familie van Tine Nys en haar advocaat wilden voorlopig niet reageren. 

De spanning was te snijden toen het Hof, samen met de jury om iets voor één vannacht de assisenzaal in Gent binnenkwam. Meer dan acht uur eerder hadden ze zich teruggetrokken in een kamertje om te oordelen of de drie artsen schuldig waren aan gifmoord op Tine Nys of niet. 

Lees verder onder de foto: 

Nicolas Maeterlinck

Twee weken lang had de jury naar allerlei getuigen, experten, de beschuldigde artsen, de familie en vrienden van Tine Nys, en de respectievelijke advocaten van de familie en de verdediging geluisterd. En toen was het aan hen. Per dokter kregen de 12 juryleden twee vragen mee: 

  • Is de arts schuldig aan doodslag? 
  • En zo ja, is er sprake van de vergiftiging (een verzwarende omstandigheid)? 

Pas na middernacht viel het verdict: vrijspraak voor de drie artsen. Ze zijn dus niet schuldig aan gifmoord op Tine Nys, die in 2010 euthanasie kreeg na ondraaglijk psychisch lijden. 

Voor de drie artsen was er ook een aparte motivering. Te beginnen bij Joris Van Hove, de arts die op 27 april 2010 de euthanasie uitvoerde. " "Het besluit is dat er redelijke twijfel was bij het hof wat betreft Joris Van Hove", begon het hof. "En als er redelijke twijfel is, is dat in het voordeel van de beschuldigde", klonk het in het arrest voor Joris Van Hove.

Het besluit is dat er redelijke twijfel was bij het hof wat betreft Joris Van Hove. En als dat zo is, is dat in het voordeel van de beschuldigde

Arrest

Nadat de voorzitter van het Hof die woorden had uitgesproken, was de opluchting vanuit de zaal enorm, en dat uitte zich in daverend applaus en luid geroep. De voorzitter zag zich genoodzaakt om in te grijpen en tot stilte aan te manen. 

Lees verder onder de foto: 

Nicolas Maeterlinck

Want er waren natuurlijk nog de vroegere huisarts van Tine Nys en psychiater Lieve Thienpont, die een tweede advies voor de euthanasie had geschreven.

Ook de vroegere huisarts van Tine Nys werd vrijgesproken. "Er bleek dat de huisarts de patiënte eerst nog wilde spreken. Bovendien is het niet aangetoond dat hij wist dat de euthanasie op 27 april uitgevoerd ging worden." Als laatste kwam psychiater Lieve Thienpont aan de beurt. "Zij was tijdens de euthanasieprocedure de tweede geraadpleegde arts. Alle voorwaarden in deze zaak werden vervuld, er kan haar geen enkele fout verweten worden."

Er kan Lieve Thienpont geen enkele fout verweten worden

Arrest

En zo valt het doek over dit euthanasieproces. Na het arrest was er opnieuw ontlading bij de artsen, hun familie en hun advocaten.

Lees verder onder de foto: 

De familie van Tine Nys verliet de zaal meteen. Ze wilden niet meer reageren. 

Reacties artsen, van "een groot pak van mijn hart" tot "blij dat ik blad kan omdraaien"

De opluchting was van het gezicht van psychiater Lieve Thienpont af te lezen. Ze omhelsde vrienden, familie, haar advocaten. "Dit is een groot pak van mijn hart. Dat is 10 jaar dat wij dat meedragen", zegt ze in een eerste reactie. "Dat betekent 10 jaar zwijgplicht hebben, in geen enkele context konden we ons verweren en dat is uw tong afbijten. Het was al een hele opluchting om het te mogen brengen. En nu is het een ongelooflijke opluchting dat het achter de rug is. Ik ben ook onwaarschijnlijk gelukkig voor mijn kinderen en kleinkinderen dat ze de stempel van moordenaar niet moeten meedragen."

Het is een ongelooflijke opluchting dat het achter de rug is

Lieve Thienpont

En het belangrijkste, zo zegt ze, is dat ze kan verderdoen met haar werk. "Dat we mensen kunnen helpen die geen perspectief meer hebben, dat we hen kunnen helpen met een humaan leven of een humane dood. Dat die mogelijkheid blijft bestaan. In de naam van mensen die ondraaglijk lijden, is dit een erkenning van het ondraaglijk psychisch lijden."

Bekijk hier de reactie van Lieve Thienpont en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Dezelfde opluchting klinkt ook door bij Joris Van Hove, die de euthanasie uitvoerde. "Ik ben gelukkig dat het gedaan is, dat we een blad kunnen omslaan. Maar hier heeft niemand gewonnen, we hebben allemaal schade gehad. Achteraf gezien hadden we ook allemaal beter kunnen doen. Dit proces is zeker niet het proces van de haat. We moeten iedereen zonder wrok erkennen." Hij benadrukt ook dat hij zich verder wil bekwamen, zodat hij de wet beter kent. "Ik heb lessen geleerd uit dit alles", eindigt hij.

Ik ben gelukkig dat het gedaan is, maar hier heeft niemand gewonnen 

Joris Van Hove

Bekijk hier de reactie van Joris Van Hove en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook hun advocaten reageren tevreden. "Het was een moeilijk gevecht. Wij waren overtuigd, maar je weet maar nooit", vertelde advocaat Jef Vermassen, die Thienpont verdedigde. "Er was een zeer gebrekkige wet, met onduidelijkheden en geen rechtspraak."

Bekijk hier de reactie van Jef Vermassen en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Frédéric Thiebaut, die de vroegere huisarts van Tine Nys verdedigde, was er iets geruster in: "Maar toch moet een jury nog altijd beslissen. Dit waren al spannende uren, maar voor onze cliënten is het 10 jaar spannend geweest. Op het einde van de rit was dit de juiste beslissing."

Op het einde van de rit was dit de juiste beslissing

Frédéric Thiebaut

Bekijk hier de reactie van Frédéric Thiebaut en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Walter Van Steenbrugge is vooral opgelucht voor de medische wereld: "Voor de vele artsen die zulke moeilijke taken moeten doen qua levensbeëindiging. In deze heeft de jury absoluut gelijk gehad." Hij gaat wel nog het parlement aanschrijven waarom de openbare aanklager na 7 jaar het geweer ineens van schouder veranderde.

Bekijk hier de reactie van Walter Van Steenbrugge en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Dit is fantastisch nieuws", reageert Wim Distelmans, een van de architecten van de euthanasiewet ten slotte. "Dit bewijst dat de wet misschien niet volmaakt, maar wel solide is."

Dit bewijst dat de wet misschien niet volmaakt, maar wel solide is

Wim Distelmans

Meest gelezen