Nu Tournée Minérale morgen start, voor eens en voor altijd: is een glas rode wijn per dag nu gezond of niet?

Vanaf morgen gaan opnieuw heel wat mensen de uitdaging aan om de hele maand februari geen alcohol te drinken tijdens Tournée Minérale. Nochtans wordt wel eens beweerd dat één glaasje rode wijn per dag eigenlijk geen kwaad kan. En dat het zelfs gezond is. Andere keren hoor of lees je dan weer dat elke druppel alcohol er één te veel is. Wat moeten we nu nog geloven? Wie heeft er gelijk? Toxicoloog Vera Rogiers van de Vrije Universiteit Brussel schenkt - sorry voor de flauwe woordspeling- klare wijn.

Als het om voeding en gezondheid draait, verschijnen er nogal eens tegenstrijdige berichten. Terwijl het ene onderzoek zegt dat iets gezond is, spreekt een volgend onderzoek dat alweer tegen. Dat is zeker niet anders als het over het drinken van alcohol gaat.

Eén glaasje alcohol per dag kan geen kwaad, klinkt het soms in de volksmond. Aan rode wijn worden zelfs positieve effecten voor het hart en bloedvaten toegeschreven. Is het dan wel slim om het dagelijkse glas rode wijn links te laten liggen?

"Het is niet omdat het niet schadelijk is, dat het een goed idee is om elke dag een glas te drinken", meent Vera Rogiers, professor Toxicologie aan de VUB. "We weten dat er geen onmiddellijke negatieve effecten van één glas alcohol zijn. Maar op langere termijn is er wel degelijk een probleem."

Wie elke dag een glas drinkt, zal op termijn meerdere glazen nodig hebben om iets te voelen

Vera Rogiers, toxicoloog (VUB)

"Alcohol is een drug en zoals elke drug geeft alcohol gewenning. Als je elke dag alcohol drinkt, zul je het effect ervan steeds minder voelen. Je zal dus niet één glas, maar meerdere glazen nodig hebben om iets te voelen. En vanaf dan is alcohol echt niet meer gezond. Veel drinken leidt op langere termijn tot chronische symptomen, zoals leverziekten, kanker en hersenschade."

"Studies zijn te beperkt"

Maar hoe komt het eigenlijk dat verschillende wetenschappelijke studies over alcoholgebruik verschillende uitkomsten geven? 

"Er wordt dikwijls geen rekening gehouden met heel wat factoren die toch een rol spelen", zegt professor Rogiers. "Het effect van alcohol hangt namelijk niet alleen af van hoeveel je drinkt, maar ook van of je man of vrouw bent, jong of oud, wat je eet, of je sport of rookt, je gewicht en je genen. Vooral dat genetisch patroon is belangrijk en werd eigenlijk nog nooit ten volle onderzocht in dit soort studies."

Rogiers verwijst naar een grote studie vorig jaar waaruit bleek dat zelfs matig alcoholgebruik een hogere bloeddruk en meer kans op hart- en vaatziekten veroorzaakt. "Voor het onderzoek werden 500.000 mensen getest, maar dat waren allemaal Aziaten. Hun genetische code voor het verwerken van alcohol door de lever verschilt van westerlingen. Dus ook hier moeten we opletten voor overhaaste conclusies."

Rode of witte wijn?

Wie af en toe graag een glaasje alcohol drinkt, moet zich dus absoluut geen zorgen maken. Er wordt wel aangeraden om niet meer dan 10 glazen wijn of bier per week te drinken en om zeker 2 alcoholvrije dagen per week in te lassen. Jongeren onder de 18 drinken beter helemaal geen alcohol volgens de richtlijnen.

En voor de wijnliefhebbers: er zitten wel degelijk gezonde stoffen in rode wijn, al mag het effect daarvan niet overschat worden. "Rode wijn wordt gemaakt van druiven en in de schil zitten polyfenolen, stoffen die ontstekingsremmend werken en celveroudering tegengaan. Daarom wordt wel eens gezegd dat rode wijn gezonder is dan witte wijn, want daarin worden geen druivenschillen gebruikt", zegt professor Rogiers.

"Maar de hoeveelheid polyfenolen in druiven en dus rode wijn is eigenlijk niet zo groot. In blauwe bessen, aardbeien, frambozen, groene thee en pinda's zitten veel meer antioxidanten. Eén glas rode wijn is dus niet ongezond, maar enkele druiven per dag zijn nog altijd een pak gezonder.

Bekijk hieronder de video van "Wat zegt de Wetenschap" over alcohol en gezondheid:

Meest gelezen