Videospeler inladen...

Zonnepanelen zijn opnieuw populair, groei zit vooral bij bedrijven

In 2019 werden in Vlaanderen de helft méér zonnepanelen geplaatst dan in 2018. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), die in De Tijd staan. De groei zat vooral bij de grote installaties, de zonneparken, die door bedrijven worden geplaatst.   

In 2019 werden er fors meer zonnepanelen geplaatst dan in 2018. Voor de liefhebbers: er kwam 360 megawatt (MW) bij, tegenover 240 MW in 2018. Alles samen staat er nu in Vlaanderen voor ruim 3.000 MW aan zonnepanelen. Ter vergelijking: de grote kernreactoren in ons land hebben een vermogen van 1.000 MW.

Met de cijfers van vorig jaar zit de verkoop van zonnepanelen opnieuw op het niveau van 2012. Dat was het jaar vóór de instorting van de markt, door de verlaging van de subsidies. Voor particulieren zijn zonnepanelen intussen opnieuw interessant, ook zonder subsidies, omdat de panelen zelf veel goedkoper zijn geworden.

Bedrijven springen op de kar

Toch zat de groei vorig jaar vooral bij de bedrijven. Zij plaatsen grotere installaties, zonneparken dus, en die krijgen voorlopig wel nog subsidies. Waar de groei bij de particulieren vorig jaar 1% betrof, ging het bij de bedrijven om een groei van meer dan 300%. 

De bedrijven plaatsten vorig jaar alles samen voor 160 MW aan zonnepanelen. Omdat hun installaties zo groot zijn, kan één park al een enorm verschil maken.  Zo is het Kristal Solar Park in Lommel alleen al goed voor 100 MW. (Daarvan werd 75 MW opgenomen in de cijfers van 2019.) Arcelor Mittal plaatste vorig jaar een park van 10 MW in Gent.

Een sneeuwbaleffect bij ondernemingen is onmisbaar om onze ambities waar te maken

Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie

Alles samen kwamen er in 2019 ruim 500 grote installaties bij. Minister Demir spreekt van een belangrijke doorbraak. "Een sneeuwbaleffect bij ondernemingen is onmisbaar om onze ambities waar te maken", zegt ze. Toch is Demir niet van plan bedrijven te blijven subsidiëren. In het Vlaams regeerakkoord staat dat de steun via groenestroomcertificaten in 2025 wegvalt.

En nu?

De vraag is hoe de markt dit jaar zal evolueren. Mogelijk zullen particulieren nog massaal investeren, omdat de regeling vanaf volgend jaar verandert. Particulieren kunnen dit jaar, voor het laatst, nog kiezen voor de zogenoemde terugdraaiende teller. Dat financiële regime, dat loopt voor een periode van 15 jaar, kan voor veel particulieren interessant zijn. Maar met de komst van de digitale meter verdwijnt vanaf 2021 de mogelijkheid om te kiezen voor die terugdraaiende teller.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen