Groen al "weken" niet meer in gesprek met informateurs: "Er is een alternatief, wij zijn beschikbaar" 

Meyrem Almaci, de voorzitster van Groen, wil opnieuw betrokken worden bij de gesprekken over een federale regering. Het is nu al een "aantal weken geleden" dat ze nog op gesprek werd uitgenodigd door de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez. Zij onderzoeken vooral een regering met de N-VA, en zonder de groenen. Almaci vindt dat die optie "dood" blijkt, en "kijkt ook naar CD&V" om nu voor een regering zonder N-VA te gaan. 

Het is tijd om het geweer van schouder te veranderen in de gesprekken over een federale regering. Dat is de boodschap die Groen-voorzitster Meyrem Almaci vanmorgen brengt in "De ochtend".

De afgelopen weken testten de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) nog maar eens uit of er een federale regering mogelijk is met zowel de N-VA als de PS (paars-geel). Daarvoor kregen ze dinsdag nog een week extra van de koning.

Maar volgens Almaci is nu al duidelijk gebleken dat die piste "dood" is en "niet werkt". "Het is tijd om die andere piste ernstig te bespreken", zegt ze. Daarmee bedoelt ze een regering waar de groene familie bij zit (paars-groen). Al stelt dat wel enkele problemen. 

Er is eerst en vooral geen meerderheid voor een regering met enkel de groene, socialistische, en liberale familie, nadat PS een zitje verloor doordat Kamerlid Emir Kir de partij moest verlaten. Enkel als CD&V bij die coalitie wordt betrokken, is "paars-groen" mogelijk. Almaci "kijkt dan ook naar CD&V", die voorlopig vasthoudt aan een regering met N-VA. 

Daarnaast is het ook niet zeker dat de Vlaamse socialisten van SP.A nu al voor die paars-groene formule willen gaan. Tot slot is een regering waarin de liberale familie en de groenen elkaar vinden, ook niet zo vanzelfsprekend. Maar Almaci gelooft dat het wegwerken van het begrotingstekort een gezamenlijk project kan zijn. 

Verkiezingen

Verkiezingen ziet de voorzitster niet zitten. "De diepe impasse waar we inzitten zal daarna ook beantwoord moeten worden", zegt Almaci. "Het gevoel klopt niet dat het nu ofwel chaos ofwel verkiezingen wordt." 

Het gevoel klopt niet dat het nu ofwel chaos ofwel verkiezingen wordt

Meyrem Almaci, voorzitster van Groen

Volgens de krant Le Soir is ook PS-voorzitter Paul Magnette bereid om vanaf nu verder een paars-groene regering uit te werken. Desnoods wil hij even met zijn N-VA-collega Bart De Wever aan zet komen. Dat zou voor de PS de snelste manier zijn om aan te tonen dat een coalitie met N-VA niet zal lukken.

Meest gelezen