Amerikaanse Senaat stemt tegen oproepen getuigen: "Het is game-over voor de afzettingsprocedure tegen Trump"

De Amerikaanse Senaat heeft tegen het oproepen van getuigen gestemd in het afzettingsproces tegen de Republikeinse president Trump. De Republikeinse meerderheid keerde zich tegen het plan van de Democraten. Die beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het belemmeren van onderzoek daarnaar. Niets staat de vrijspraak van Trump nog in de weg, zegt onze correspondent Björn Soenens vanuit de VS. De finale stemming staat op de agenda voor woensdag.

De senatoren wezen het oproepen van getuigen en het aanvragen van ander mogelijk bewijsmateriaal af met 51 tegen 49 stemmen. Dat betekent dat vermoedelijk op korte termijn kan worden gestemd over de aanklachten tegen Trump. Om hem schuldig te verklaren en af te zetten zijn 67 senatoren nodig en dat aantal lijkt niet haalbaar.

(lees verder onder de foto)

US Senate Television via CNP/AdMedia Photo via Newscom Consolidated News Photos (CNP) is providing access to this image from the US Senate Television broadcast
US Senate Television/CNP/AdMedia

De Republikeinen willen snel een punt zetten achter het afzettingsproces. Volgende week dinsdag houdt Trump zijn jaarlijkse rede voor het Congres. Ook worden dinsdag in de staat Iowa voorverkiezingen gehouden voor de presidentsverkiezingen in november.

Maar de finale stemming in het proces zal hoogstwaarschijnlijk toch pas daarna plaatsvinden. Ze is op de agenda gezet voor woensdag 16 uur (bij ons in de late avond). Vanaf maandag zijn er eerst nog slotpleidooien.

Björn Soenens: "Overwinning voor Trump, nederlaag voor Democraten"

Niets staat de vrijspraak van Trump nog in de weg, reageert Björn Soenens, correspondent in de VS.  "Het is game-over, we wisten het gisteren al dat er bepaalde senatoren niet gingen meestemmen met de Democraten om bv. John Bolton als getuige op te roepen. En toen vandaag de politici Lisa Murkowski uit Alaska en Lamar Alexander uit Tennessee zeiden dat het voor hen niet hoefde, was het eigenlijk al gedaan met het impeachmentproces." 

Woensdag volgt dan naar alle waarschijnlijkheid de vrijspraak. "En dat zal een raar beeld opleveren want dinsdagavond moet Trump zijn "state of the union" (een jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president over de staat van het land red.) geven voor een voltallig parlement waarvan de helft hem eigenlijk weg wil."

Soenens heeft het over een nederlaag voor de Democraten en een overwinning voor Trump. "Nog nooit heeft iemand het presidentschap moeten opgeven door impeachment, en dat zal ook nu niet gebeuren. Trump zal dit gebruiken in zijn campagne om zijn achterban aan te vuren. De redenering daar is dat de president wordt aangevallen door de "linkse ratten" van de Democraten."

Het is nog 250 dagen tot de verkiezingen en het geheugen van de kiezer is soms heel kort

Björn Soenens

Maar de komende verkiezingsstrijd is nog lang niet gestreden. "Aan de andere kant kan er beschadigende informatie voor Trump blijven naar buiten komen. En dat kan ertoe leiden dat twijfelende kiezers zich van hem afkeren. Veel zal afhangen van wie de presidentskandidaat wordt voor de Democraten. Het is een dubbeltje op zijn kant."

"Maar het zou ook kunnen dat men dit al vergeten is tegen november (wanneer de presidentsverkiezingen plaatsvinden, red.). Dat is nog 250 dagen en het geheugen van de kiezer is soms heel kort. Voor de Republikeinen is de teerling in ieder geval geworpen. Zij denken dat een aangevuurde Trump-achterban samen met een goed presterende economie het enige pad is naar de overwinning." 

Bekijk het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder ook de journaalreportage over stand van de impeachment-procedure:

Videospeler inladen...

Meest gelezen