Amerika kiest: van de eerste voorverkiezing tot de stembusgang op 3 november, een tijdslijn

De verkiezingskoorts in de VS stijgt. Op 3 november 2020 kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De Republikein Donald Trump is kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar wie wordt zijn uitdager? De Democraten moeten hun kandidaat nog kiezen in een hele reeks voorverkiezingen. De staat Iowa bijt de spits af, gevolgd door een pak andere afspraken, met Super Tuesday als belangrijkste. Een tijdslijn. 

3 februari 2020 Iowa Caucus

Dé start van de race naar het Witte Huis. Iowa is een kleine staat maar heel belangrijk, want de kandidaten die het hier goed doen, zijn gelanceerd voor de rest van het land. In Iowa zijn 49 Democratische afgevaardigden, zogeheten delegates, te verkiezen. Die delegates duiden in de zomer van 2020 de uiteindelijke presidentskandidaat aan. Niet alleen de Democraten, maar ook de Republikeinse partij van president Trump houden een caucus. Bij de Republikeinen is de caucus een geheime stemming. Bij de Democraten proberen de sympathisanten van de ene of de andere kandidaat de kiezers (partijleden) te overtuigen om fysiek in een hoek van een zaal bij hen te komen staan.

11 februari 2020 New Hampshire Primary

New Hampshire is de eerste echte voorverkiezing waar de kiezers echt naar de stembus gaan. Ze kiezen voor afgevaardigden (delegates) die dan in de zomer van 2020 de uiteindelijke presidentskandidaat aanduiden. De Democraten kiezen 33 delegates; de Republikeinen 22.

Na New Hampshire haken kandidaten met een mindere score dikwijls af. De campagne van kandidaten die minder bekend waren, maar goed scoren zijn gelanceerd. Ze maken nu echt kans op de nominatie.

3 maart 2020 Super Tuesday

Op Super Tuesday, 3 maart, worden in verschillende staten tegelijk voorverkiezingen gehouden, zowel primary's als caucuses. Super Tuesday is deze keer nog belangrijker dan anders omdat de staat Californië voor het eerst meedoet. In Californië kiezen de Democraten 416 en de Republikeinen 172 afgevaardigden, zogeheten delegates. Die delegates duiden in de zomer van 2020 de uiteindelijke presidentskandidaat aan. Na Super Tuesday hebben we een goed zicht op de krachtsverhoudingen tussen de kandidaten.

Staten die een voorverkiezing houden op Super Tuesday : Alabama, Arkansas, Californië, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont en Virginia.

13 t.e.m. 16 juli 2020 Democratische Conventie

De Democraten duiden hun presidentskandidaat en kandidaat vice-president aan in Milwaukee in de staat Wisconsin. Wisconsin is een van de traditioneel Democratische staten waar Hillary Clinton in 2016 toch verloor van Donald Trump. Wisconsin terugwinnen is voor de Democraten erg belangrijk willen ze een kans maken om Donald Trump te verslaan.

Bedoeling is dat de kandidaten, die elkaar voordien bekampten tijdens de voorverkiezingen, zich nu allemaal achter die éne aangeduide kandidaat-president scharen.

24 t.e.m. 27 augustus 2020 Republikeinse Conventie

De Republikeinen houden hun conventie in Charlotte in North Carolina. Willen de Republikeinen opnieuw de president leveren, dan is het erg belangrijk dat ze in North Carolina winnen. Het is zo goed als zeker dat Donald Trump opnieuw de kandidaat-president is voor de Republikeinse partij. De conventie is dan ook eerder een momentum om de neuzen allemaal in dezelfde richting te krijgen. Na de Republikeinse conventie start de definitieve kiescampagne voor 3 november.

3 november 2020 Verkiezingen

Traditioneel kiezen de Amerikanen hun president op de dinsdag na de eerste maandag in november. Dit jaar is dat 3 november. De Amerikanen kiezen hun president niet rechtstreeks. Op 3 november wordt er gekozen voor een team van kiesmannen die achter de presidentskandidaten staan. Die kiesmannen verkiezen dan rechtstreeks de president. Om verkozen te raken moet een kandidaat 270 kiesmannen achter zich krijgen.

20 januari 2021 Eedaflegging

De winnaar van de verkiezingen van 3 november legt de eed af op 20 november 2021. Vanaf dan is hij/zij de 46ste president van de Verenigde Staten.

Kom alles te weten over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in deze podcast met Amerika-expert Björn Soenens en Thomas De Graeve.

Meest gelezen