De expo van het jaar of een kleurrijke beestenboel in Brussel? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

OMG! Van Eyck was hier

Éindelijk is het zover: de grootste expo over Jan Van Eyck ooit gaat open voor het grote publiek. 13 van de 23 resterende schilderijen hangen bij elkaar, in het MSK in Gent. Toegegeven, een paar van zijn bekendste werken zijn niet te zien: het (vermoedelijke) zelfportret blijft in Londen, "De maagd van kanselier Rolin" in Parijs.

En toch: ga kijken, want niemand kan tippen aan de gedetailleerde schilderkunst van de bekendste Vlaamse Primitief, of "Vlaamse Meester" zoals het tegenwoordig heet. Dit is een van de expo's van het jaar, misschien wel de belangrijkste Europese tentoonstelling die nu loopt.

Overtuigd? Toen we dit schreven waren er voor zaterdagavond laat zelfs nog tickets beschikbaar. Het Museum voor Schone Kunsten van Gent is namelijk elke vrijdag, zaterdag en maandag open tot 23 uur.

Geraakt u er niet dit weekend? Speel dan morgen zeker ook ons memoryspel, met verbluffende details uit de schilderijen van Jan Van Eyck.

Bekijk hieronder de eerste beelden van de expo:

Videospeler inladen...

Een nieuwe expo in Brussel...

Een nieuwe maand, een hele reeks nieuwe expo's, zo lijkt het wel. Ook in Wiels, het centrum voor hedendaagse kunst in Brussel kunt u terecht. Zaterdag is het de eerste dag van... wel, "Today is the first day".

De Duitse fotograaf Wolfgang Tillmanns is al 30 jaar bezig, maar het is de eerste keer dat hij een solotentoonstelling krijgt in België. Verwacht u niet aan klassieke fotografie: Tillmanns duikt weleens het nachtleven in, en hij heeft een heel eigen kijk op de werkelijkheid. Dat leverde hem in 2000 de prestigieuze Turner Prize op.

... en een bonte beestenboel!

Er komt een bijzondere wereld tot leven in het Mima, het Brussels museum voor streetart. Een wereld met rokende uilen, roze panters en gangsterhonden. Zoo is de nieuwe expo die dit weekend opent.

Elf internationale kunstenaars gaan aan de slag met dieren ter land, ter zee en in de lucht, én dieren uit de popcultuur. Verwacht u aan een hyperkinetische, kleurrijke expo, door een even bonte bende kunstenaars.

Klinken op klank

Wandelen met een supersonische bezem? Of liever luisteren naar huisnummers met straffe verhalen? Het kan allemaal dit weekend in Brussel, tijdens De week van de klank.

Op verschillende plekken in de stad staan er installaties, en er zijn ook gratis workshops en concerten. Om u zo bewuster te maken van geluid. 

Oostende zingt en houdt opendeur

Nog meer klank in Oostende, want het is Oostende Zingt op zondag. In het Kursaal kunt u vanaf 17 uur anderhalf uur lang gratis meezingen met Nederlandstalige klassiekers van Will Tura en anderen.

Het Kursaal, dat kunt u nu zondag ook gratis bezoeken van 10u tot 17u, want het is opendeurdag. Sta zélf op het podium, bezoek de loges waar artiesten als Dionne Warwick zichzelf in de spiegel zagen, en neem de tijd om de kunstwerken van Paul Delvaux en Edgard Tytgat in het Kursaal te bewonderen.

Verzamelwoede in Antwerpen

Miniatuurautootjes, blikken speelgoed, modeltreinen. Dat en veel meer is nu zondag te koop tijdens de Verzamelbeurs in Antwerp Expo (bekend van de Boekenbeurs), met ruim een halve kilometer tafels vol verzamelstukken. Van 10u tot 17u kunt u terecht op de megabeurs om uw verzameling aan te vullen, of gewoon om uw ogen de kost te geven.

Tegelijkertijd is er de overdekte rommelmarkt van Rommelant, en zijn er computer- én fotografiebeurzen. Allemaal in hetzelfde gebouw!

Poëzie en pannenkoeken

De nieuwe Antwerpse stadsdichter Seckou Ouologuem nam donderdag officieel de fakkel over van zijn voorganger. Dat kan maar één ding betekenen: het is poëzieweek, en die loopt nog tot 5 februari. De kans is groot dat ook uw bibliotheek een leuke activiteit organiseert. Alle info vindt u op de website van de poëzieweek.

Blijft u toch liever thuis tijdens dit regenachtige weekend? Nestel u dan onder een dekentje met uw favoriete poëziebundel, zo viert u toch nog mee. Én het is Maria Lichtmis, het perfecte exuus om zondag stapels pannenkoeken te bakken. Smakelijk!

Bekijk hieronder hoe Seckou Ouologuem werd ingehuldigd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen