"Ik dacht dat vrouwen boos zouden zijn op "Sexy bitch", maar ze reageerden juist erg enthousiast"

"Een onafhankelijke sterke vrouw die weet wat en wie ze wil", "een lekker stuk, klaar om in te bijten" of "een welgevormde prostituee". De meningen durven nogal eens ver uit elkaar te liggen wanneer nagedacht wordt over de term "sexy bitch". En 10 jaar geleden voegden de Franse dj David Guetta en de Amerikaanse zanger-rapper Akon daar nog een andere omschrijving aan toe, namelijk "een lekker in het oor liggend zomers dansdeuntje". "Sexy bitch" werd immers sinds de zomer van 2009 een heuse wereldhit - de single verdween in Vlaanderen pas half maart 2010 uit de hitparade -, al had Guetta aanvankelijk toch zijn bedenkingen over de titel die misschien als te vrouwonvriendelijk zou worden ervaren.

David Guetta: "Tijdens een optreden in Groot-Brittannië sprak Akon me aan en zei me dat hij mijn muziek geweldig vond. Hij wilde graag met me samenwerken. Het enige probleem was dat ik de volgende dag naar Frankrijk zou terugkeren en hij naar de VS. We hebben dan de hele nacht doorgewerkt. Het was geweldig op die manier te kunnen werken, zonder voorafgaande planning, zonder managers in de buurt, en dan dit resultaat te krijgen. Enkel op basis van het plezier dat we hebben om samen met muziek bezig te zijn." (YouTubekanaal David Guetta, augustus 2009)

AP

"We zaten samen in de opnamestudio en konden niet anders dan vaststellen dat al mijn liedjes steeds handelden over het feit dat we allemaal broers en zussen zijn, dat ze gingen over de liefde en soortgelijks. Maar bij dit lied had ik iets van: "Wow, dit is fantastisch! Maar moeten we geen schrik hebben voor de reacties die het zal uitlokken?"" (Huffington Post, januari 2016)

David, jongen, jij begrijpt niets van vrouwen

"De bezwaren die ik had, waren de reden dat ik besliste in de definitieve versie de zin "I’m tryna find the words to describe this girl without being disrespectful" toe te voegen, alvorens over te schakelen naar het ritmische gedeelte dat voortdurend herhaald wordt, "Damn, you’re a sexy bitch". Akon reageerde met: "David, jongen, jij begrijpt niets van vrouwen. Je zal wel zien wat er gaat gebeuren."" (Huffington Post)

"Hij had meer dan gelijk, want weet je wat er gebeurd is? Na optredens, als ik dit lied gespeeld had, begonnen vrouwen me hun bh’s en dergelijke op te sturen. Dat was te gek voor woorden. Terwijl ik dacht dat ze erg boos zouden reageren, lokte het nummer juist de tegenovergestelde reactie uit." (Huffington Post) Muziekwebsite Billboard omschreef de titel nochtans als "dubieus, aanvechtbaar".

"De volgende dag heb ik een mail naar mijn platenmaatschappij gestuurd: "Stop de persen! Stop met alles waarmee je bezig bent! Want luister, ik heb hier een bommetje gecreëerd." Maar men reageerde met: "We hebben nu al te veel liedjes voor je album." Toch bleef ik aandringen en wilde het lied absoluut op het album. Wat uiteindelijk gebeurde. Met het gekende resultaat." (National Post, december 2009)

Ondanks het succes volgden er toch reacties als "een vrouw als een 'bitch' omschrijven, ook al is ze erg sexy, is toch wel de minst respectabele manier dat je haar kan omschrijven", "dat ze beter is dan de gemiddelde hoer in je buurt is wel heel laag bij de grond", "het verbaast me dat je een vrouw ongegeneerd mag vergelijken met een plaatselijke prostituee" en "op een schaal van nul tot 10 wat respect betreft, is het resultaat hier toch nul." Alzo werd er alsnog beslist voor een radiovriendelijkere versie, met de titel "Sexy chick".

De video zorgde bovendien voor de nodige commotie, toen bleek dat tussen de in mini-bikini’s dansende vrouwen rond het zwembad een boeddhistisch beeld te zien was. In Sri Lanka volgde zelfs een protestbetoging en aan Akon werd een toegangsvisum geweigerd. “Het standbeeld is me zelfs niet opgevallen tijdens de opnames van de video. Het is nooit mijn bedoeling geweest welke religie dan ook te schofferen”, reageerde Akon nadien in een statement aan de pers.

"Sexy bitch/chick" werd 10 jaar geleden ook in Vlaanderen vele maanden lang een hit en bereikte zelfs de hoogste positie in de Ultratop:

Meest gelezen