Koning Boudewijnstichting koopt oudst bewaarde saxofoon

De Koning Boudewijnstichting heeft onlangs een baritonsaxofoon uit 1846 kunnen aankopen, de oudste saxofoon die nog bewaard is. Het instrument zal binnenkort te bezichtigen zijn in het Muziekinstrumentenmuseum MIM in Brussel, als pronkstuk van de bestaande Sax-collectie, meldt de Koning Boudewijnstichting.

Het instrument dateert van 1846, het jaar waarin Adophe Sax een brevet kreeg voor zijn saxofoon. 

Adolphe Sax begon zijn carrière als instrumentenbouwer met klarinetten, in het atelier van zijn vader in Brussel, waarheen het gezin was verhuisd vanuit Dinant, kort na de geboorte van Adolphe. Al snel begon Adolphe de klarinet te vernieuwen, wat leidde tot zijn eerste patent. Hij verwierf snel een reputatie als instrumentenbouwer en vestigde zich in Parijs, waar hij in 1843 een firma onder zijn naam oprichtte die hout- en koperinstrumenten maakte. Voortbouwend op de verbeterde klarinet ontstonden de saxhoorn en vervolgens de saxofoon.

Op de ontwerptekeningen bij de patentaanvraag voor de saxofoon zijn overigens enkel de baritonsax in mi bemol en de bassaxofoon in ut helemaal in detail uitgewerkt – de andere types zijn louter geschetst.

In het instrument dat nu aangekocht werd, staan "Saxophone baryton en mi b breveté, Adolphe Sax à Paris" en het nummer 2686 gegraveerd.

© MIM, photo Simon Egan

Muziekinstrumentenmuseum

De Koning Boudewijnstichting kon het instrument kopen voor 100.000 euro bij een private eigenaar. De aankoop werd mee gefinancierd door het Fonds Courtin-Bouché. De saxofoon wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het MIM. 

Het MIM herbergt een van de grootste collecties van instrumenten uit de ateliers van de familie Sax. Tot nu is het oudste instrument in die collectie een altsaxofoon met het nummer 9935. In de VS is er nog eentje met het nummer 4634.

De oudst bewaarde saxofoon. © MIM, photo Simon Egan

Meest gelezen