Xinhua News Agency

Het is gebeurd: het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten - herbeleef de liveblog

Het Verenigd Koninkrijk heeft om middernacht de Europese Unie verlaten. We hebben de gebeurtenissen de hele dag voor u gevolgd met deze liveblog. Herbeleef het hier. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Britse kranten "the day after": van triomfantelijk tot vrees voor wat komt

De Britse kranten staan vanmorgen uiteraard volop in het teken van de brexit. Bij de ene triomfantelijke koppen over een "glorieus" afscheid van de EU, bij  de andere overheerst vooral de vraag "wat nu?". Ook de eerste besmetting in het Verenigd Koninkrijk met het nieuwe coronavirus krijgt aandacht op de voorpagina's.

Herbekijk "Het Journaal Laat"

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het is zover: de Britten hebben de EU verlaten

Videospeler inladen...

Nigel Farage op het parlementsplein: "We zullen Boris Johnson aan zijn beloftes houden"

Ook voor Nigel Farage is het grote moment nu eindelijk aangebroken: al twintig jaar ijvert hij voor de uitstap van de Britten uit de Europese Unie. "We zullen Boris Johnson aan zijn beloftes houden", zei Farage onder andere. Hij noemde de brexit ook het grootste moment uit de moderne geschiedenis van Groot-Brittannië.

Videospeler inladen...

Aftelklok op de ambtswoning van Brits premier Boris Johnson

Videospeler inladen...

Uitgelaten brexiteers verzameld op het Parlementsplein

Enkele duizenden blije Britten zijn verzameld op het parlementsplein in het politieke hart van Londen. De brexiteers zingen patriottische liederen en luisteren naar verschillende sprekers van onder andere de brexitpartij. De leider van die partij en brexitboegbeeld Nigel Farage zal de menigte vanavond ook toespreken.

AFP or licensors

De Britse premier Boris Johnson spreekt de natie toe: "We kunnen van deze kans een geweldig succes maken"

De Britse premier Boris Johson heeft zich in een opgenomen toespraak gericht tot het volk, een uur voor de eigenlijke brexit plaatsvindt.

Hij leek tegemoet te willen komen aan de verdeeldheid die de brexit in het Verenigd Koninkrijk heeft gezaaid: "Sommigen zijn blij, anderen niet, en velen dachten waarschijnlijk dat het politieke gehakketak nooit tot een einde zou komen. Ik begrijp al die gevoelens, en het is nu mijn taak en die van de regering om ons land samen te brengen en ons vooruit te helpen." 

De premier sprak ook verzoenende taal tegenover de Europese Unie: "We willen niet geringschattend doen over onze Europese vrienden, we willen dat dit het begin wordt van een nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking tussen de EU een energiek Groot-Brittannië."

"We kunnen van deze kans een geweldig succes maken. Wat de moeilijkheden in de toekomst ook mogen zijn, ik weet dat we zullen slagen", besloot Johnson.

Remainers likken hun wonden in de pub: "Ze beseffen dat de strijd gestreden is"

Veerle De Vos is in een pub in Bournemouth, waar tegenstanders van de brexit zijn verzameld:

Videospeler inladen...

Schotland betreurt de brexit, betoging aan het parlement

In Schotland zijn honderden betogers verzameld voor het parlement in Edinburgh. In tegenstelling tot het parlementsgebouw in Londen is dat hier belicht met de Europese kleuren: geel en blauw. De Schotten stemden massaal tegen de brexit bij het referendum in 2016, en velen zien het vertrek van het VK uit de EU dan ook met lede ogen aan. 

Het is al bekend dat het Schotland geen toestemming krijgt om een onafhankelijkheidsreferendum te houden. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon kondigde vandaag wel aan dat een de mogelijkheid tot een niet-bindend referendum zal onderzocht worden.

"De EU moet lessen trekken uit de brexit"

"We moeten meer rekening houden met dat deel van de bevolking dat niet blij is met globalisering, liberalisering, europeanisatie en alles waar de EU decennialang voor heeft gestaan", zegt Timothy Garton Ash, professor aan de Universiteit van Oxford, in Terzake.

Videospeler inladen...

Britse vlag naar beneden gehaald bij Raad van de EU en bij Europees Parlement

Nu het Verenigd Koninkrijk op het punt staat om de Europese Unie te verlaten, moet ook de Britse vlag uit de Europese instellingen verdwijnen. Dat gebeurde vanavond al bij de Raad van de EU en bij het Europees Parlement in Brussel. De Britse vlag werd vervangen door een Europese vlag.

Bij de Raad van de EU werd de vlag in een-twee-drie weggehaald:

Videospeler inladen...

Buiten bij het Europees Parlement verliep het strijken van de vlag iets minder vlot:

Videospeler inladen...

Wat betekent de brexit voor de Europese Unie? EU-specialist Rob Heirbaut analyseert in het Journaal

Videospeler inladen...

Brexit day vanuit Londen: bekijk hier het verslag van Ivan Ollevier uit het Journaal

Videospeler inladen...

Remainers houden wake in Londen

In het politieke hart van Londen verzamelen steeds meer uitgelaten Britten die de brexit vieren. Maar niet iedereen is blij dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Een groep remainers (Britten die stemden om in de Europese Unie te blijven) houdt een wake met kaarsen in Londen.

AFP or licensors
AFP or licensors

Britten bouwen eigen Big Ben om te luiden

In Londen hebben feestvierders een eigen replica van de Big Ben gemaakt. Het plan was opgevat om de echte Big Ben om middernacht onze tijd het uur te laten slaan, om zo feestelijk de uitstap van het VK uit de EU in te luiden. Dat bleek echter te duur, omdat de klokken momenteel in restauratie zijn. Verder was het plan ook logistiek niet haalbaar.  Een kartonnen Big Ben, die liefkozend "Little Ben" wordt genoemd, moet dan maar soelaas bieden.

Voormalige Britse premier Theresa May twittert over de brexit

Lia Van Bekhoven en Lieven Buysse over brexit: "geen anti-Europees sentiment, maar Engels nationalisme"

"De Britten hebben niets met Europa. Ze staan er niet vijandig tegenover, maar eerder afstandelijk en onverschillig", zegt Lia Van Bekhoven,  correspondent voor VRT NWS in het Verenigd Koninkrijk. 

"Op het moment dat David Cameron (de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk, die het brexitreferendum organiseerde, nvdr) brexit lanceerde, was het eigenlijk geen issue. Hij opende de doos van Pandora", stelt Lieven Buysse, decaan van de faculteit letteren van de KU Leuven, campus Brussel.

Beluister hier de volledige uitzending "De Wereld Vandaag" op Radio 1, volledig gewijd aan de brexit:

Meest gelezen