AFP or licensors

Steeds meer landen evacueren burgers uit Wuhan, één Franse geëvacueerde met "symptomen coronavirus" naar ziekenhuis

In het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Rusland, Italië en Spanje zijn voor het eerst gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Steeds meer landen evacueren hun burgers uit de omgeving van Wuhan, de Chinese stad waar het virus het eerst opdook. In Frankrijk is een geëvacueerde passagier die symptomen van het virus lijkt te vertonen voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. In China zelf zijn intussen bijna 12.000 mensen besmet. Meer dan 250 mensen zijn aan de ziekte overleden. 

De nieuwe variant van het coronavirus is nu ook vastgesteld bij twee mensen in het Verenigd Koninkrijk. De twee patiënten komen uit dezelfde familie en krijgen gespecialiseerde medische hulp. Volgens sommige bronnen zou het gaan om Chinese patiënten, maar dat is nog niet geheel duidelijk.

Ook in Italië zijn voor het eerst besmettingen vastgesteld, bij een koppel Chinese toeristen. De Italiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen om de strijd tegen het nieuwe coronavirus op te voeren. Door de noodtoestand uit te roepen, treedt een versnelde procedure in werking om middelen vrij te maken. 

In Rusland zijn eveneens voor het eerst twee gevallen van het coronavirus vastgesteld. De ene besmetting is vastgesteld in een regio die grenst aan Kazachstan, de andere enkele duizenden kilometers verder naar het oosten, in het grensgebied tussen China en Mongolië. De Russische regering kondigde gisteren al aan dat de grens met China zou worden gesloten. Ook Singapore en Mongolië zullen de grens voor alle reizigers uit China sluiten. 

In Duitsland waren eerder al besmettingen vastgesteld, maar daar is nu een nieuw geval bijgekomen. Het gaat om een kind uit Beieren van wie de vader werkt in het bedrijf waar vier andere mensen werden besmet.  

Ook in Zweden is vandaag een besmetting vastgesteld. De patiënt is een vrouw die een week geleden terugkeerde uit de omgeving van Wuhan.

En ook Spanje heeft nu een eerste patiënt die besmet is. Hij woont op La Gomera, het kleinste eiland van de Canarische eilanden. De man was in contact gekomen met een Duitse man die besmet was met het virus.

In China zelf zijn er nu bijna 12.000 mensen besmet. 259 patiënten zijn al overleden aan de ziekte. 

Evacuaties

Steeds meer landen evacueren hun burgers uit Wuhan en omstreken. Een eerste vliegtuig met 200 Fransen is rond de middag aangekomen op een militair vliegveld in Istres, in de buurt van Marseilles. Ze worden naar een vakantiepark gebracht, waar ze de komende twee weken in quarantaine zullen zitten, onder medische controle. 

Eén van de geëvacueerde passagiers vertoont symptomen van het coronavirus en is daarom onmiddellijk voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn gezegd op een persconferentie.   

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Met een van de Franse vliegtuigen zullen ook 12 Belgen meereizen. Het gaat om 9 mensen met de Belgische nationaliteit en 3 naasten. Zij zullen naar verwachting komend weekend landen en dan twee weken in quarantaine verblijven in het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is vandaag een vliegtuig met geëvacueerden aangekomen. De Britten worden twee weken in quarantaine gezet in een ziekenhuis in de buurt van Liverpool. Met het toestel reisden ook inwoners van andere Europese landen mee. 

Een vliegtuig met 90 Duitsers en 40 burgers van andere nationaliteiten is onderweg naar Frankfurt, Duitsland, en zal zaterdagmiddag landen.

Vanochtend al werden honderden Zuid-Koreanen teruggevlogen uit het getroffen gebied. Ook Japan heeft al enkele vliegtuigen gestuurd om burgers te evacueren. 

Bekijk de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen