Tele-Onthaal kreeg voorbije twee weken dubbel zoveel oproepen over euthanasie

Hulplijn Tele-Onthaal heeft de voorbije twee weken dubbel zoveel oproepen gekregen over euthanasie door het asissenproces rond de dood van Tine Nys in Gent. Drie artsen stonden er terecht voor gifmoord op Nys en werden er afgelopen nacht vrijgesproken. Het proces maakte bij mensen met psychisch lijden veel vragen los, ook nabestaanden van mensen die eerder euthanasie kregen, belden de hulplijn.

Tele-Onthaal krijgt normaal gezien gemiddeld zo'n 15 oproepen per week over euthanasie, maar tijdens het asissenproces in Gent verdubbelde dat aantal tot 31. "We merken echt dat meer mensen met vragen zitten of een luisterend oor nodig hebben. Het gaat in de eerste plaats over mensen die zelf groot psychisch leed voelen. Ze waren bang dat, door de rechtzaak, de wet zou verstrengen en dat ze zelf niet meer voor euthanasie zouden kunnen kiezen. Dat zorgde voor een grote onrust", zegt Jennifer Pots van Tele-Onthaal. 

Niet alle oproepen kwamen van mensen die zelf euthanasie zouden overwegen. Verschillende mensen gaven aan zich met Tine Neys verwant te voelen. "Het moeilijke leven van de vrouw, dat in alle media breed aan bod is gekomen, haalde vaak pijnlijke persoonlijke herinneringen naar boven. Mensen kregen daardoor de nood om daar met iemand over te praten en belden ons op", zegt Pots. 

De zaak beheerste twee weken lang het nieuws en zette mensen die euthanasie meemaakten bij familie of vrienden opnieuw aan het denken. "We merkten ook dat sommige mensen met rouw zitten die nog niet helemaal verwerkt is. Het gaat dan trouwens niet alleen over euthanasiegevallen bij zwaar psychisch lijden, maar ook bij alle andere gevallen."

Tele-Onthaal benadrukt dat alle medewerkers opgeleid zijn om een luisterend oor te bieden aan mensen die vragen hebben of nood hebben aan een gesprek. "Het is zo dat we geen informatie geven over euthanasie. Ook niet over wat juridisch mogelijk is. We verwijzen mensen met concrete vragen door naar de juiste betrokken diensten. Wij willen in de eerste plaats mensen de kans geven om over hun twijfels, vragen en gedachten te praten. Dat is vaak een belangrijke eerste stap." 

"Ook vandaag, enkele uren na de uitspraak, krijgen we meer oproepen dan anders. Het zijn dan vaak opgeluchte reacties van mensen die bang waren dat de wet zou verscherpen."

Tele-Onthaal is 24/7 gratis bereikbaar op het nummer 106 of via chat (www.tele-onthaal.be)

kasto80

Meest gelezen