Videospeler inladen...

Verrassing: Koen Geens (CD&V) wordt koninklijk opdrachthouder, taak van informateurs Coens en Bouchez is beëindigd

Koning Filip heeft Koen Geens (CD&V) aangesteld als koninklijk opdrachthouder. Eerder vanavond had de koning de opdracht van informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) beëindigd. Geens krijgt de opdracht een volwaardige regering te vormen en zegt dat hij met alle partijen gaat praten.

Bouchez en Coens waren meer dan zeven weken aan de slag. Vorige dinsdag had de koning hun opdracht nog met een week verlengd, vermoedelijk bij gebrek aan een alternatief. In de loop van de week leek alles erop te wijzen dat de formatie helemaal was vastgelopen.

Ik heb geen bijzondere titel en mijn opdracht is open

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V)

Dat Coens en Bouchez vanavond in plaats van volgende week naar de koning zijn gegaan, was een verrassing. Na hun audiëntie maakte het Paleis bekend dat ze hun eindverslag hebben ingediend en dat de koning hun opdracht heeft beëindigd.

Even later is vicepremier Koen Geens (CD&V) het Paleis binnengereden. Geens was tot nu toe onderhandelaar voor zijn partij en komt nu aan zet als koninklijk opdrachthouder. Naar eigen zeggen moet hij aan de slag met het verslag van de informateurs als basis om een volwaardige regering te vormen. "Ik heb geen bijzondere titel en mijn opdracht is open", zei Geens na zijn audiëntie bij de koning.

Ik ga met alle partijen contact nemen en hoop op hun vertrouwen

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V)

Enige duidelijkheid over de coalitie waarvoor hij kiest, gaf Geens niet. "Ik ga met alle partijen contact nemen en hoop op hun vertrouwen", zei hij. Zelf zal hij zijn opdracht in alle discretie uitvoeren, twittert hij.

Geens had nog woorden van lof voor zijn wegbereiders. "Joachim Coens heeft zeer goed werk geleverd samen met de heer Bouchez."

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant noemt de zet van de koning verrassend. "Hier en daar wordt verwezen naar de rol van de kabinetschef van de koning, die ook de kabinetschef was van Koen Geens", zegt hij. "Er is ook te horen dat de ervaring van Geens heeft meegespeeld en dat hij een figuur is die geen tegenstand opwekt bij andere partijen."

Bekijk hieronder het interview met Koen Geens in "De afspraak" en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Hoewel hij nog maar pas informateur af is, lijkt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez alle Twitter-zeilen bij te zetten om te vermijden dat het beeld zou ontstaan dat hij en Joachim Coens als informateur mislukt zouden zijn. "Mislukking? Tiens, wat is de rol van een informatieopdracht? Toelaten om de juiste puzzelstukken te verzamelen en de slechte pistes te verwijderen. Dat is gebeurd. Niet oordelen voor je weet wat er speelt", reageerde hij op tweets in die zin.

Over de aanstelling van Geens twittert hij onder meer dat "dit wil zeggen dat CD&V haar dilemma moet uitklaren".  Daarmee bedoelt hij dat CD&V nu kleur moet bekennen: vastgeklonken blijven aan de N-VA of niet. Volgens Bouchez is Geens zelfs "preformateur zonder dat zo te zeggen".

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen