Voor het eerst in 50 jaar een nieuwe Belgische bank: NewB krijgt een banklicentie

De coöperatie NewB heeft van de Europese Centrale Bank een vergunning gekregen om bankactiviteiten op te starten. Dat meldt de Belgische Nationale Bank, die zelf eerder al groen licht gaf. Klanten zullen tegen de zomer een rekening kunnen openen bij de nieuwe bank.

Na de opvallende affichecampagne waarmee NewB eind vorig jaar 35 miljoen euro ophaalde, mag de coöperatieve nu ook echt van start gaan als bank. De Europese Centrale Bank heeft beslist dat het nieuwe initiatief voldoet aan de voorwaarden om bankactiviteiten op te starten. 

“Dat betekent dat we de komende maanden kunnen verderwerken aan het opzetten van ons informaticaplatform en dat we een aantal dingen kunnen doen waarvoor we eerst een licentie moesten krijgen, zoals een BIC-code aanvragen en testen beginnen met onze betalingspartners”, zegt Koen De Vidts van NewB aan VRT NWS.

Zomer

De Vidts wil zich nog niet vastpinnen op een datum, maar vanaf de zomer zullen klanten zichtrekeningen en spaarrekeningen kunnen openen, en kortetermijnkredieten kunnen aanvragen. 

De zichtrekening van NewB wordt op zich gratis; klanten zullen wel jaarlijks 20 euro moeten betalen voor een bankkaart en op het afhalen van contant geld aan automaten van (andere) banken. Daarvoor zal 75 eurocent aangerekend worden, het tarief dat banken onderling aan elkaar aanrekenen.

Ethisch

NewB is de eerste nieuwe Belgische bank in meer dan 50 jaar. De coöperatieve werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht door enkele oud-medewerkers van de coöperatieve Crelan, met de bedoeling een "ethische en duurzame bank" te worden.

NewB gaat geen kantoren openen, maar gaat louter een online bank zijn, “waarvan je zeker bent dat het geld dat op je rekeningen staat, alleen gebruikt wordt voor duurzame dingen”, legt Koen De Vidts uit. 

Zo zal de bank erop toezien dat er geen verdacht geld op de NewB-rekeningen komt en zal men controleren dat het uitgeleende geld alleen voor duurzame doeleinden gebruikt zal worden en dus niet in bijvoorbeeld de wapen- of olie-industrie.

Meest gelezen