"Waarom zou prins George in een verzonnen wereld niet brutaal uit de hoek mogen komen?"

Ja, er mag gelachen worden met het Britse koningshuis. Zelfs in die mate dat HBO ruim een week geleden besliste om een komische animatiereeks te maken rond de 6-jarige Britse prins en troonopvolger George, zoon van prins William en Kate Middleton. De serie zal gemaakt worden door Gary Janetti, die in het verleden al meewerkte aan "Family guy" en "Will & Grace", en momenteel de drijvende en creatieve kracht is achter een Instagramaccount waar George op een vaak brutaal-eigenzinnige manier het reilen en zeilen in en rond het koningshuis beschrijft, met steeds in het achterhoofd dat hij, en hij alleen, de Britse troon zal bestijgen. Ook al stevent de account momenteel af op 1 miljoen volgers, toch is niet iedereen even tevreden met de aankondiging van deze satirische serie, die HBO op zijn eigen streamingdienst, HBO Max, zal uitzenden.

"The prince", zoals de satirische animatiereeks zal heten, volgt de Britse koninklijke familie dus door de ogen van de jonge prins George, geschreven door Gary Janetti, die zijn inspiratie zal halen uit zijn eigen Instagramaccount. Daar publiceert Janetti al enige tijd brutale grappen over koningin Elizabeth II en haar familieleden, allemaal vanuit het standpunt van een ondeugende George.

De stemmen van de animatiefiguren worden vertolkt door Janetti zelf, die George voor zijn rekening zal nemen. Orlando Bloom ("Lord of the Rings", "Troy") zal Harry’s stem zijn, Condola Rashad ("Steel magnolias") die van Meghan. Alan Cumming ("The good wife") zal de stem van de fictieve butler Owen inspreken, Tom Hollander ("Baptiste") die van prins Philip én prins Charles. De serie wordt uitgezonden op HBO Max, de streamingdienst die een  geduchte concurrent voor onder meer Netflix wil worden, en in mei in de VS van start zal gaan. Een exacte startdatum voor "The prince" is nog niet gekend.

Sarah Aubrey van HBO Max was alvast tevreden met de samenwerking met Janetti voor dit project: "We zijn zo blij dat we de wereld die Gary op zijn Instagramaccount heeft gecreëerd kunnen overzetten naar televisie, waar kijkers dan kunnen ontdekken wat de volgers van Janetti nu al weten. Namelijk dat George hilarisch is, choquerend uit de hoek kan komen, maar tegelijkertijd ongelooflijk lief oogt. We kunnen niet wachten wat Janetti ervan maakt op een tv-scherm."

"Ik kijk ernaar uit om HBO Max opnieuw een serie te geven over de meedogenloze strijd van een familie om de troon", voegde Janetti er trots aan toe, verwijzend natuurlijk naar het succesvolle "Game of thrones".

Op celebritywebsite Vanity Fair gaf Janetti afgelopen week meer details over de serie waaraan hij nu werkt: "De eerste aflevering zal een doordeweekse dag zijn in het leven van George. Zo’n typische George-dag, zeg maar. Hij heeft zijn eigen butler, dat wel, genaamd Owen. Buckingham Palace zal dan de persoonlijke speelplaats van George zijn, er omringd door zijn familie. Maar hij zal ook naar school gaan."

Niemand van de Britse koninklijke familie zal alleszins gespaard blijven, al leek Janetti in oktober vorig jaar een iets mildere toon aan te slaan wanneer het over Meghan Markle ging. Dit nadat de 38-jarige "Suits"-actrice openlijk over de gevolgen van de publieke aandacht op haar mentale gezondheid in een ITV-interview gesproken had. Op celebritywebsite People opperde Janetti zelfs dat "George in het geniep wel een boontje voor Meghan heeft. Want ook George kan gul zijn en wil niet iemand die al in de put zit, nog dieper in de put duwen. Bovendien, eigenlijk wil hij Meghans favorietje zijn. We zullen wel zien in welke richting dat evolueert."

Janetti: "Natuurlijk zal het vertrek van Meghan en Harry, weg van de koninklijke familie, in de serie behandeld worden. In de ogen van George maakt hun vertrek hen nog tot bekendere celebrity’s, wat natuurlijk nog meer aan hem vreet. Te weten dat ze vrij rondfladderen in de wereld en nog meer persaandacht krijgen, dat biedt voor mij als schrijver eindeloze mogelijkheden. Want George, die wil uiteindelijk dat alle aandacht alleen maar naar zichzelf gaat." (Vanity Fair)

"Wat ook interessant is, is het feit dat George geobsedeerd is door Beyoncé en een megafan is van Jennifer Lopez en Lady Gaga. Die wereldsterren ziet hij zelfs als zijn voorbeelden. Ook al is zijn ultieme doel de troon te veroveren, hij denkt al verder dan dat." (Vanity Fair) Volgens Janetti hebben al diverse wereldsterren aangeboden om als 'cameo' in de serie op te treden.

Maar niet iedereen lijkt even tevreden met de komende animatiereeks. Zoals journaliste Katherine Singh van lifestylewebsite Flare: "De aangekondigde serie maakt me eigenlijk een beetje nerveus. Want de grappen van Janetti zijn soms ronduit wreed, waardoor je eerder van schaamte in een hoekje wil wegkruipen dan er openlijk mee te lachen. Zeker wanneer het gaat over de seksuele geaardheid van George. Janetti impliceert immers dat George homoseksueel zou zijn. Of dat nu zo zal zijn, is niet het probleem. Wel het feit dat hij op zijn jonge leeftijd al tot een soort lustobject gemaakt wordt, waarbij het dan grappig moet zijn dat hij homo is. Dat een kind het uitgangspunt is van grappen over ras, klasse of LGBTQ-kwesties, is toch iets waar we heel voorzichtig mee moeten zijn, niet? Want het gaat hier uiteindelijk toch om een levensecht persoon."

Op nieuwswebsite The National vroeg men zich ook af of het niet gemeen was om een satire rond een jong kind te maken: "Het voelt niet goed dat volwassen scenarioschrijvers woorden in de mond van een 6-jarige leggen die vooral tot doel hebben anderen onderuit te halen. Dat Janetti een achtergrond heeft met "Family guy" kan ons alleen maar doen besluiten dat niet alle grappen even smaakvol zullen zijn."

Janetti pareert de kritiek als volgt: "Het is satire. Het is een compleet verzonnen wereld. Ik vind het allemaal aandoenlijk. Hoe irritant George ook uit de hoek kan komen, dat is allemaal het gevolg van zijn eigen kleingeestigheid en onzekerheden. We moeten ermee kunnen lachen. Want het feit alleen al dat we in 2020 nog een monarchie hebben is op zich al belachelijk." (Vanity Fair)

"Ze zetten het hoofd van George op koffiekoppen om die beter te kunnen verkopen. Terwijl ik hem nu zelfs een persoonlijkheid geef. Een ronduit geweldige persoonlijkheid, al zeg ik het zelf", besluit Janetti alvast. Het blijft nog even afwachten hoe geweldig die persoonlijkheid is, maar dat George stout uit de hoek zal blijven komen, staat als een paal boven water.

Meest gelezen