Nora Sahinun

Vandaag is het 2 februari 2020, de ultieme palindroomdag

Het is vandaag 2 februari 2020, oftewel 02/02/2020, een palindroomdag. Maar deze dag is heel zeldzaam omdat het wereldwijd een 8-cijferige palindroomdag is.

Palindromen, het zijn leuke dingetjes voor taalliefhebbers en cijferfetisjisten. Wat is een palindroom ook alweer? Dat zijn woorden, zinnen of getallen die je zowel van links naar rechts, als van rechts naar links kan lezen en waarbij ze hetzelfde blijven. 

Deze 2e februari is een fraai palindroom, want  02/02/2020 is een zeldzame palindroomdag van 8 cijfers. Het is maar liefst 909 jaar geleden dat er nog eens zo’n palindroomdag is geweest, op 11/11/1111.

Het zal ook nog een poosje duren voor we weer zo’n mooie palindroomdag krijgen. Over 101 jaar wordt het 12/12/2121 en over 1.010 jaren krijgen we 03/03/3030. Daarna zal de mensheid weer 1.010 jaren moeten  wachten, tot 04/04/4040.

Wereldwijd

Het mooie aan deze zeldzame palindroomdagen is dat ze wereldwijd een palindroom zijn, ongeacht de datumnotatie. Bij ons schrijven we immers eerst de dagen, dan de maanden en dan de jaren, maar in de VS begint men met de maanden, gevolgd door de dagen en dan pas het jaartal.

Wat deze 2e februari helemaal mooi maakt, is dat het de 33e dag van het jaar is, die dit jaar gevolgd wordt door nog 333 dagen, want dit jaar is immers een schrikkeljaar.

Populaire trouwdatum

Omdat het zo'n mooi getal is, is vandaag ook een populaire trouwdatum. In China geloven vele paren dat trouwen op deze dag geluk brengt. Maar door het coronavirus heeft de Chinese overheid gevraagd om huwelijken zoveel mogelijk uit te stellen. 

Meest gelezen